Vesti Kopaonik - Humanitarna ski trka "Imajte sluha za našu decu"

Kopaonik - Humanitarna ski trka "Imajte sluha za našu decu"

Kopaonik | 07.03.2016. | skijalistasrbije.rs
trka za sluh 2016 540x328

Skijališta Srbije, Blic Fondacija i MK Mountain Resort organizovali su u sredu 09. marta 2016. na Kopaoniku humanitarnu ski-trku sa koje je sav prihod namenjen za kupovinu aparata za skrining sluha kod novorođenčadi. U humanitarnoj ski-trci na stazi Karaman greben je učestvovalo 95 skijaša, a zajedno sa kompanijom Ringier Axel Springer prikupljena su sredstva za nabavku jednog aparata za skrinig sluha kod novorođenčadi.

Najbolje vreme je ostvario Dejan Lemić (27,59), drugo mesto je osvojio Aca Đorđević (27,65) a treće Ivica Blagojević (28,52).
„Skijališta Srbije su na ovaj način želela da daju doprinos akciji, kako bi se prikupila sredstva za nabavku aparata za skrinig sluha kod novorođenčadi. U trci je učestvovalo 95 takmičara, a prikupljena su sredstva za nabavku jednog aparata za skrinig sluha kod novorođenčadi”, izjavio je vd direktora Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić.

On je pozvao sve kompanije da se priključe akciji i da daju doprinos i pomognu da se prikupe sredstva za nabavku aprata za 58 porodilišta u Srbiji.

U Srbiji se svake godine rodi 60.000 beba, a oko 300 se rodi sa oštećenim sluhom. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije i posledice budu znatno veće nego kada bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju. "Blic fondacija" je 4. marta pokrenula akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije.
“Veliki odziv na današnjoj humanitarnoj trci na Kopaoniku je još jedan dokaz da je Srbija zemlja humanih ljudi. Naša akcija je već naišla na izuzetna odjek i podršku, i ja sam sigurna da će "Blic fondacija" zahvaljujući ljudima velikog srca u narednih par meseci sva porodilišta u Srbiji opremiti aparatima za rani skrining sluha kod novorođenčadi”, kazala je upraviteljica "Blic fondacije" i generalna direktorka kompanije "Ringier Axsel Sprenger" Jelana Drakulić Petrović.

------

Najava humanitarne ski trke "Imajte sluha za našu decu"
Skijališta Srbije, Blic Fondacija i MK Mountain Resort organizuju humanitarnu ski trku "Imajte sluha za našu decu" sa ciljem prikupljnja sredstva za kupovinu aparata za skrining sluha i rano otkrivanje problema sa sluhom kod beba.

Trka će se održati 9. marta, u 14 časova, na stazi Karaman greben, a prijava za učestvovanje je donacija od najmanje hiljadu dinara. Prijavljivanje će se vršiti  od 7. marta od 18 časova, do 9. marta do 13 časova, u hotelima “Grand” i “Anđela”. Humanitarnu trku će zvanično otvoriti ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sva prikupljena sredstva od učešća u trci  biće usmerena u cilju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije i posledice budu znatno veće nego kada bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju.

U našoj zemlji  se godišnje rodi više od 60.000 dece, a jedna do tri bebe na 1000 novorođenih imaju oštećenje sluha. Deca sa takvim  problemima, ne mogu  da progovore, da se razvijaju i da napreduju - ne mogu da imaju zdravo detinsjtvo.

Pomozimo da svako dete može da čuje muziku, da peva, da se glasno raduje.

Zato vas pozivamo da nam se pridruzite i da omogućite da što više beba u svim delovima Srbije ima pristup ovoj metodi rane dijagnostike.  Prijavite se...

------

20cm novog snega i četvrti top ski vikend
Dobra vest za skijaše i bordere je da u ski centru Kopaonik od nedelje 06. marta neprestano pada sneg, koji je formirao pokrivač visine od 20 centimetara. Trenutna temperatura je oko -1, a sneg i dalje pada jakim intenzitetom. Padavine se očekuju i tokom nedelje, što ja dobra najava za četvrti Top  ski vikend koji počinje u četvrtak, 10. marta.

Vikend popusta će trajati do nedelje, 13. marta, a skijaši i borderi koji se odluče da provedu produženi vikend na snegu mogu da iskoriste 20 posto popusta na trodnevne i četvorodnevne ski karte.

Ski sezona na Kopaoniku traje više od 100 dana, a skijaši i borderi bez prekida uživaju na odlično pripremljenim stazama od početka skijaše sezone. Za tri meseca u ski centru Kopaonik ostvaren je veći promet za 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja najbolji poslovni rezultat do sada. Od početka skijaške sezone, koja je na Kopaoniku počela krajem novembra, do danas prodato je više od 140 hiljada ski karata, a ostvareno je više od 3.5 miliona vožnji žičarom.

Top ski vikendi tradicionalno nailaze na odličan odziv skijaša i bordera, kojima se u vrhuncu sezone omogućavaju značajni popusti na ski karte. Tokom prošlogodišnjih top ski vikenda, svi ski centri Skijalista Srbije zabeležili su porast broja skijaša od 50 posto u odnosu na isti period prošle  godine.

Nakon ovog vikenda, skijaši i boredri mogu da iskoriste još jedan popust u terminu od 7. do 10. aprila. Skijašima i borderima je na raspolaganju 14 žičara i 14 staza na kojima ima 30 centimetara utabanog snega.

------------------

Održana otvorena trka sa Bojanom Križajem
Veliko ime skijaškog sporta Bojan Križaj u u subotu 05. marta je bio u poseti ski centru Kopaonik i tim povodom na stazi Krst ordžana je uporedna test vožnja. Više od 80 skijaša izašlo je “na crtu” ovom skijaškom asu, koji je i dalje u top formi.

Bojan Križaj rekao je da se na Kopaoniku takmičio kao reprezentativac ’80. godina i da je od tada planina dobila potpuno nove dimenzije.

“Kao skijalište, ski centar Kopaonik je super. Skijaška infrastruktura je napravljena fantastično i zaista sve sami komplimenti”, istakao je on.

Osvajač brojnih medalja naglasio je da ovaj ski centar parira po kvalitetu skijalištima u regionu i da je Kopaonik potpuno konkurentan što se zimskog turizma tiče.

Da podsetimo, Bojan Križaj je bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju. Bio je jedan od najboljih skijaša u tehničkim disciplinama. Ostvario je 8 pobeda u Svetskom kupu, sve u slalomu. Prvu pobedu u karijeri ostvario je u Wengenu 1980. godine i to je bio prvi put u istoriji da je jedan skijaš tadašnje Jugoslavije osvojio prvo mesto u nekoj trci Svetskog kupa.

U toku trajana trke posetioci Kopaonika mogli su da testiraju najnoviji modele Elan i Volkl skija.

 

Galerija slika

Komentari