Vesti Zlatar, Nova Varoš - Uz četvorosed u planu postavljanje i ski lifta

Zlatar, Nova Varoš - Uz četvorosed u planu postavljanje i ski lifta

Nova Varoš | 24.08.2015. | FB Putevi N.V.
zlatar290720152aa

Skijalište Zlatar iznad Nove Varoši, odnosno ski staza Briježđa sa četvorosed žičarom, je krajem 2014. godine dato na višegodišnji zakup privatnom preduzetniku - firmi Putevi Zlatar iz Nove Varoši.

Vlasnik skijališta, Opština Nova Varoš, je predhodne tri godine pokušala da upravlja skijalištem i pritom su nailazili na velike probleme, pre svega kada javni sektor treba da nabavi gorivo, angažuje ljude, da obezbedi rezervne delove... Zato su doneli odluku da se ski centar iznajmi i učini funkcionalnim - i pokazalo se da je ova odluka DOBRA!

Prošle sezone 2014/15 skijalište je već dobro funkcionisalo u odnosu na zatečeno - preuzeto stanje prilikom zakupa kao i u odnosu na vremenske uslove.

Na osnovu onog što je urađenog ovog leta a i onoga što firma Putevi Zlatar ima u planu da do početka zime uradi, može se očekivati da će skijalište u sezoni 2015/2016, posle mnogo godina, napokon zablistati u punom sjaju!

U maju mesecu 2015. urađeno je čišćenje brane i rezervoara na lokaciji Pustinjak na planini Zlatar, odakle se vrši snabdevanje vode za osnežavanje ski-staze, kao i čišćenje i pranje bazena i rezervoara vode za osnežavanje ski-staze.

U junu mesecu 2015. urađeno je servisiranje zirafa - lansera za veštačko osnežavanje raspoređenih duž ski staze. Ovog meseca je Zlatar a i skijalište posetio gospodin Rasim Ljajić - ministar u vladi Republike Srbije, a o budućim planovima skijališta ministra je upoznao gospodin Vojko Purić.

U julu mesecu 2015. su nastavljeni radovi na skijalištu, košenjem i uređenjem ski staze, kao i košenjem i uređenjem prostora ispod žičare.

Pre nekoliko dana, firma Putevi Zlatar koja gazduje skijalištem objavila je oglas za nabavku opreme iz koga se vide dalji planovi za uređenje skijališta...

 - Postaviće se novi ski lift tipa tanjir ili sidro dužine 500m koji će pri prevozu skijaša savladati visinsku razliku od 70m. Ovaj ski lift će biti od velikog značaja za početnike, a takođe i u periodu kada vremenski uslovi ne omogućavaju skijanje na donjem strmijem delu ski staze.

 - Unaprediće se sistem zasnežavanja, i u tom smislu biće nabavljen još jedan polovan mobilni top za veštački sneg, kao i jedna nova žirafa, čime će pokrivenost ski staze sistemom zasnežavanja biti mnogo bolja. Nadamo se samo da će nabavku novog topa i žirafe prati i odgovarajuće poboljšanje pumpnog sistema koji će do njih dopremati vodu.

Trenutno je u izgradnji objekat za smeštaj - garažiranje tabača snega.

Ako se ove planirane nabavke i realizuju, predstojeće zime na Zlataru možemo očekivati dobro i dugo skijanje...

 

Komentari