Vesti Švajcarska pod pritiskom, ipak skijališta i dalje otvorena

Švajcarska pod pritiskom, ipak skijališta i dalje otvorena

SUI | 05.12.2020. | planetski.eu
sui ski 1200x900a

Švajcarska skijališta su otvorena, dok alpske države zatvaraju svoja i pokušavaju da spreče svoje građane da posete švajcarske Alpe. Ako dođe do ozbiljnog izbijanja bolesti ili preplavljenja bolnica, to može imati dugoročne posledice.

Francuska, Nemačka i Italija pokušavaju da spreče svoje skijaše da odu u Švajcarsku, a zatim se vrate kući. Nude im se saveti protiv putovanja, a Francuska i Nemačka su uvele mere karantina.

Predsednik Italijanskog zdravstvenog saveta Franco Locatelli rekao je da je odluka Švajcarske da ostavi otvorena skijališta „razočaravajuća“. Rekao je da se nada da će se švajcarska skijališta zatvoriti do kraja godine. Ako ne, rekao je da će zatražiti karantin za ljude koji se vraćaju u Italiju.

Austrija
savetuje svoje građane da ne putuju van zemlje tokom Božića i Nove godine, a takođe je uvela karantin.

Švajcarska je zabeležila porast slučajeva obolelih i trenutno ima 310 prijavljenih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom perioda od 7 dana. Za poređenje, Italija je na 281, UK 153, Nemačka 148 i Francuska 116.

Međutim, trenutni nedeljni prosek u Švajcarskoj opao je za 11% u odnosu na prethodnu nedelju - brojevi se kreću u dobrom smeru. Uprkos tome, federalni zdravstveni službenici kažu da „nema razloga za opuštanje“. Situacija je opisana kao „napeta“. Ovaj talas zaražavanja je gori od predhodnih talasa u mnogim delovima zemlje.

Nekoliko skijališta je već otvoreno, uključujući Saas-Fee, Zermatt, Engleberg, Davos/Klosters, Laax i Verbier.

Pratiće se priliv skijaša i snowboardera. Švajcarska je izradila revidirani plan kako bi pokušala da održi zarazu pod kontrolom o čemu sada razgovaraju na raznim nivoima vlasti. Već postoje stroga ograničenja protiv koronavirusa u pogledu socijalnog udaljavanja, obaveznog nošenja maski i mnogih drugih mera.

Kantonalne vlasti razgovaraju o merama za smanjenje ukupnog broja skijaša dozvoljenih na stazama skijališta.

Prva je ograničavanje broja gostiju na dve trećine broja u istom skijalištu na dan najbolje posećenosti prethodne godine.

Broj skijaša i snowboardera takođe bi mogao biti ograničen na 80% prosečne posećenosti tokom Božića poslednjih pet godina. Ski centar Verbier ipak najavljuje da očekuje 45.000 posetilaca na svojim "zloglasnim" proslavama Nove godine.

„Postoji ekonomski aspekt koji ne možemo poreći. To je izuzetno važno “, rekao je Eloi Rossier, gradonačelnik Bagnesa gde se nalazi ski centar Verbier. „Ali nije samo skijanje opasno za prenos virusa, već stvari koje dolaze nakon skijanja - apres-ski. I ovde smo preduzeli izuzetno stroge mere da ograničimo rizike. “

Možda je najvažnije da će kantoni možda morati da pruže dokaze da u njihovim lokalnim bolnicama i medicinskim centrima ima dovoljno kreveta da bi se bavili bilo kakvim porastom zaražavanja. Izveštaji govore da se popunjeni bolnički kreveti već približavaju maksimalnim kapacitetima, ali većina bolnica i dalje ima rezervne krevete.

Medicinski radnici izražavaju zabrinutost i upozoravaju na opasnost da uz zaražene u bolnice dođu i oni povređeni na skijanju.

To je možda strategija visokog rizika i vlasti su predloženim novim merama dale i geslo „izbegavanje drugog Ischgla“.

Austrijski ski centar je još u martu postao poznat kao mesto iz koga se zaraza ekspresno širila, ali mnoge greške počinjene su bez koristi, iz neznanja i tada niko nije tačno znao kako se pandemija širi ili kako će se razvijati.

Ischgl je prilično nepravedno označen kao krivac za širenje zaraze.

Da se ​​slična situacija dogodi u švajcarskim ski centrima ove zime, onda za to ne bi bilo opravdanja. Ako otvaranje skijališta doprinese širenju Covid-19, onda neki veruju da bi Švajcarci mogli da zažale zbog svog trenutnog položaja.

Samo pitajte Ischgl...

Švajcarski kantoni imaju veliku lokalnu moć i uglavnom žele da ostanu otvorena skijališta iz svojih ekonomskih razloga i iskrenog uverenja da su njihova ograničenja i pravila više nego dovoljna.

Savezna vlada u Bernu ima ovlašćenje da zatvori ski centre, ali je oprezna sa pritiskom na "crveno" dugme i verovatno će voditi politiku daljih ograničenja u dogovoru sa kantonalnim vlastima.

Švajcarska nije u EU, ali je vrlo usklađena više nego što mnogi ljudi misle, i pod pritiskom je na najvišim nivoima.

Švajcarska predsednica Simonetta Sommaruga pokušava da nađe rešenje za problem. Poslednjih dana razgovarala je između ostalih i sa francuskim premijerom Jean Castex-om i italijanskim premijerom Giuseppe Conte-om.

Čini se da švajcarski ski centri žele da umanje ograničenja odlukom da li će nametati dodatna ograničenja posetiocima koja se očekuju vrlo brzo.

Federalne vlasti Švajcarske će nesumnjivo želeti da uvedu dalje mere, ali verovatno još uvek neće insistirati na njima.

Pritisak raste.

 

Komentari