Vesti Stara planina - Počela zimska turistička, a uskoro će i skijaška sezona

Stara planina - Počela zimska turistička, a uskoro će i skijaška sezona

Stara planina | 16.12.2015. | staraplanina-babinzub.info
sp gondola593x360

Na Staroj planini zvanično je otvorena zimska turistička, mada ne i skijaška sezona. Smeštajni kapaciteti u hotelima i seoskim domaćinstvima su spremni, prvi gosti su pristigli, a turistički poslenici očekuju da i ove zime planinu poseti veliki broj domaćih i inostranih turista.

Neuobičajeno je malo snega na Staroj planini za sredinu decembra, pa skijanja još nema. Sistem za veštačko osnežavanje radi i staze će biti spremne za skijaše tek za nekoliko dana. Gosti hotela na Jabučkom ravništu za sada uživaju u suncu i šetnji.

Opština Knjaževac renovirala je ove jeseni Planinarski  dom na Babinom zubu sa idejom da se posetiocima ponudi kvalitetan smeštaj po prihvatljivijim cenama. Dom raspolaže sa osamdesetak ležajeva. Što se tiče seoskih domaćinstava i seoskog turizma ove sezone ima 110 kreveta više u odnosu na prošlu godinu”, ističu iz TO Knjaževac.

Ski centar na Staroj planini ima 13 kilometara uređenih staza, dok u Hotelu, Planinarskom domu i seoskim domaćinstvima ima mesta za ukupno 1.500 gostiju.

------------
Na Staroj planini kod Dojkinaca najbolji planinarski dom u Srbiji

U selu Dojkinci završena je rekonstrukcija stare vojne karaule o kojoj su proteklih decenija brinuli planinari Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota”.

Zahvaljujući sredstvima iz Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske Pirot i Stara planina dobila je najbolji planinarski dom u Srbiji, koji će služiti kao svojevrstan sportsko-turistički kompleks namenjen sportistima, rekreativcima, zaljubljenicima u prirodu.

Reč je o objektu za koji je projektom kod EU aplicirala opština Pirot preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Građevinski radovi su završeni i sada jedino preostaje da se do proleće, kada se projekat završava, objekat opremi nameštajem i bude spreman da primi prve sportiste i turiste.

Kako kažu u Planinarskom klubu “Vidlič”, objekat u Dojkincima će, kada bude opremljen nameštajem, biti sigurno najbolje opremljeni planinarski dom u Srbiji.

Komentari