Vesti Soelden - Pobeda Tine Maze na otvaranju sezone

Soelden - Pobeda Tine Maze na otvaranju sezone

Soelden | 27.10.2012. | B92 | JT
Tina Maze Soelden2012

Slovenačka skijašica Tina Maze pobednica je veleslaloma u austrijskom Zeldenu, kojim je startovala nova sezona u Svetskom kupu. Maze je do trećeg trijumfa u Zeldenu, a 12. u karijeri, došla u vremenu od 2:31.41 minuta, sa 42 stotinke prednosti u odnosu na Austrijanku Katrin Cetel.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja na prvoj trci sezone našla se još jedna domaća skijašica Štefani Kele, koja je imala više od jedne i po sekunde u odnosu na Slovenku.

Prva trka sezone protekla je u potpunosti u znaku Tine Maze, koja je bila senzacionalna u prvoj vožnji. Tada je za 74 stotinke iza sebe ostavila Francuskinju Tesu Vorli, dok je Viktorija Rebensburg iz Nemačke, koja brani titulu u veleslalomu, bila treća sa sekundom zaostatka.

Iako je prva runda krenula po planu, druga je kasnila više od sat vremena zbog magle koja se spustila u Zeldenu. Kada su se stekli uslovi da druga vožnja konačno krene Austrijanke su bile u centru pažnje. Prvo je Štefani Kele bila sjajna, pa ni mnogo iskusnije skijašice nisu uspele da je nadmaše, sve dok se na stazi nije našla Cetelova.

Kada je red došao na najbolje tri, Rebensburgova je napravila grešku, da bi Vorlijeva učinila isto. Na kraju je Maze duž staze gubila vreme u teškim uslovima, ali je, ipak, uspela da uđe u cilj kao najbrža. Dve Austrijanke su joj se pridružile na podijumu, a iza su sledile Švajcarkinja Dominik Gisin, još jedna domaća skijašica Ana Feninger, Mari-Mišel Ganjon iz Kanade i dve Italijanke Deniz Karbon i Irene Kurtoni. Prvih deset kompletirale su Šveđanka Džesika Lindel-Vikarbi i Tejna Bario iz Francuske.

Aktuelna šampionka Svetskog kupa Lindzi Von nije uspela da završi drugu vožnju, dok je u prvoj bila 12. Prošlogodišnja osvajačica velikog Kristalnog globusa Marija Hefl-Riš imala je 11. vreme na otvaranju sezone.

Takmičenje u Zeldenu nastavlja se u nedelju veleslalomom za skijaše, dok je za skijašice naredna trka na programu u finskom Leviju 10. novembra, kada će se nadmetati u slalomu.

Rezultati veleslaloma u Zeldenu:
1. Tina Maze (Slovenija) 2:31.41
2. Katrin Cetel (Austrija) + 0.42
3. Štefani Kele (Austrija) + 1.71
4. Dominik Gisin (Švajcarska) + 1.91
5. Ana Feninger (Austrija) + 2.41
6. Mari-Mišel Ganjon (Francuska) + 2.68
7. Deniz Karbon (Italija) + 2.73
8. Irene Kurtoni (Italija) + 2.82
9. Džesika Lindel-Vikarbi (Švedska) + 3.10
10. Tejna Bario (Francuska) + 3.61

 

    Foto: skysports

Galerija slika

Komentari