Vesti Ski skokovi - Počinje sezona FIS Svetskog kupa

Ski skokovi - Počinje sezona FIS Svetskog kupa

| 19.11.2015. | eurosport.rs
SkiJumping3640x389

Nova sezona FIS Svetskog kupa u ski skokovima, 37. u muškoj i peta u ženskoj konkurenciji, startuje u subotu 21. novembra u nemačkom Klingentalu, a završava se 20. marta takmičenjem na slovenačkoj Planici.

Eurosport će direktno pratiti kompletnu skakačku sezonu, uključujući i Svetsko prvenstvo u Falunu, koje je na programu u drugoj polovini februara.

Nova FIS sezona na svom vrhuncu biće od 31. decembra do 6. januara, kada su na programu "Četiri skakaonice", Oberstdorf i Garmiš-Partenkirhen u Nemačkoj i Insbruk i Bišofshofen u Austriji. Olimpijski šampion iz 2002., četvorostruki šampion sveta i pobednik 28 takmičenja Svetkog kupa, Martin Šmit je postao član zimskog tima Eurosporta. Tokom cele sezone, Šmit će biti prisutan na svakom borilištu, gde će pre i posle takmičenja u direktnom prenosu dati svoju analizu.

Svake godine od 1952. Nemačka i Austrija su domaćini takmičenja, o čijem osvajanju mašta svaki ski skakač. Pobednik turneje je sportista sa najviše osvojenih poena na sve četiri skakaonice. Legenda turneje je Jane Ahonen, jedini sportista koji je pet puta trijumfovao. Njegova četvrta titula je ostala upamćena, jer je te 2006. godine prvi put u istoriji viđena deoba prvog mesta, jer je i Jakub Janda sakupio isti broj bodova.

Nemačka je najuspešnija nacija sa 16 pobeda, 15 je zabeležila Finska, Austrija 14, a Norvežani su deset puta pobedili.

Direktni prenosi turneje “Četiri skakonice” počinju već 28. decembra, kada će gledaoci moći da prate kvalifikacije za glavno takmičenje u Oberstdorfu, koje je na 137m dugoj skakonici na programu dan kasnije.

Tradicionalno, ski skakači Novu Godinu dočekuju u Garmiš-Partenkirhenu, gde su za 31. decembar zakazane kvalifikacije za glavno takmičenje koje je na programu prvog dana 2016. godine.

Nemac Zeverin Frojnd trijumfovao je prošle sezone u Svetskom kupu spred Slovenca Petera Prevca. Dvojica najboljih su na kraju imala isti broj poena, ali je Nemac zabeležio više pobeda u sezoni, ukupno devet, dok je Prevc slavio tri puta.

Slovenac je poslednje dve sezone završio na vicešampionskom mestu.

Takmičenje u Ruki prošle godine obeležila je tek deseta u istoriji Svetskog kupa zajednička pobeda Japanca Noriaki Kasaija i Švajcarca Simona Amana. Podela prvog mesta Kasaiju je donela i mesto u istoriji ski skokova, jer je Japanac sa svoje 42 godine i 176 dana postao najstariji šampion.

                Predrag Vukanovć - Eurosport

 

Komentari