Vesti Sankanje - Miljana Đurović se priprema na sankaškim stazama Austrije i Nemačke

Sankanje - Miljana Đurović se priprema na sankaškim stazama Austrije i Nemačke

Altenberg, Ger | 04.11.2013. | Skijanje.rs
miljanadjurovicsankanjeokt2013540x328

Jedina srpska takmičarka u sankanju, subotičanka Miljana Đurović se od ponedeljka 28. oktobra nalazi na pripremamam na bob-sankaskim stazama u Austiji i Nemačkoj. Miljana se nalazi na ovim pripremama koje organizuje FIL- Međunarodfna sankaška federacije, bez svog trenera sa sankaškim ekipama Hrvatske i BiH. Brigu o Miljani je preuzeo sankaški trener iz BiH.

Protekle, prve nedelje priprema su trenirali na sankaškoj stazi u nemačkom Oberhofu. Posle duge letnje pauze, uz sve sprovedene kondicione pripreme, spuštanje sankama niz stazu zbog velikog  G opterećenja - dejstva zemljine teže izaziva bolove u vratu kod većine takmičara.

"Malo me vrat boli od G-sila, ali imamo tu jednog fizioterapeuta koji je izmasirao mene i drugaricu iz hrvatske. Po planu ne ide baš sve... ali uredu je uglavnom. Naime trner iz BiH je otišao u Sarajevo jer ima nekih privatnih problema i mi sad ostajemo sa FIL grupom dok se ne vrati" - rekla je za ski portal Skijanje.rs Miljana Đurović.

Ovu drugu nedelju pripreme će sprovesti na stazi u Nemačkom Altenbergu, a treće poslednje nedelje ove serije treninga će obaviti u Austrijskom Insbruku na stazi Igls, kada očekuje da će se vratiti i trener BiH.

Bilo je neizvesnosti do poslednjeg dana da li će do ovih priprema doći zbog finansijskih problema i neresenih odnosa na relaciji Miljanin trebner Branimir Jovanović i Predsednik sankaskog saveza Boris Rađenović (koji je ujedno i predsednik Bob saveza Srbije). Na kraju, što je i najvažnije, Miljana je ipak na pripremama.

----------

Većina ljudi nije upoznata sa ovim sportom i uglavnom ga svi povezuju sa običnim dečjim sankanjem na snegu, međutim reč je o profesionalnom sportu, najsličnijem bobu. U našoj zemlji ne postoje uslovi za treniranje a najveći broj staza u evropi se nalazi u Nemačkoj, Austriji, Italiji.

Ovaj sport je izuzetno težak, zahteva odličnu kondiciju, fizičku spremnost, a od takmičara zahteva najveću koncentraciju i osećaj za orijentaciju. Često ga porede sa Formulom jedan, jer se pri vožnji sanki dostiže brzina i do 150 kilometara na sat, pogotovo u velikim krivinama. Telo takmičara je tada i do pet puta teže.

U Novom sadu postoji klub i škola sankanja „Olimpik“ je u Ulici Tekelijina 7, a brojevi telefona su 021/300-70-73, 064/302-44-32.

 

 

Galerija slika

Komentari