Vesti London 2012. - Upaljen olimpijski plamen

London 2012. - Upaljen olimpijski plamen

| 11.05.2012. | b92
london2012

U Grčkoj je upaljen olimpijski plamen, a krajnje odredište baklje je London. Smatra se da je sve počelo 776. godine p.n.e, kada su održane prve antičke igre. Ovogodišnje Olimpijske igre održavaju se od 27. jula do 12. avgusta.

U početku je na tim igrama održavana samo trka na jedan stadij, a kasnije se program širio, pa su se stari Grci takmičili i na deonicama od dva i 24 stadija, u pankratonu (kombinacija boksa i rvanja), klasičnom rvanju, petoboju, pesničenju i ostalim disciplinama.

Manifestacija je poprimila takav značaj da su u antičko vreme periode Olimpijada (četiri godine) primenjivali kao jedan od metoda za računanje vremena, što se delimično nastavilo i kroz srednji vek.

Na Igrama u antičkoj Grčkoj mogli su da učestvuju samo Grci, ženama takmičenje nije bio dozvoljeno, a sportisti su se od 720. godine p.n.e nadmetali potpuno goli.

Ideju o oživljavanju modernog olimpizma pokrenuo je francuski baron Pjer de Kuberten, posle poraza svoje zemlje u Francusko-pruskom ratu 1870-1871. godine.

Na Prvim Olimpijskim igrama modernog doba u Atini 1896. učestvovali su sportisti iz samo 15 zemalja, što je, ipak, predstavljalo solidnu osnovu za razvijanje značajnog međunarodnog sportskog pokreta.

Vremenom, Olimpijske igre prolazile su kroz razne faze i različita iskušenja. Igre u Parizu 1900. i Sent Luisu 1904. bile su u senci velikih svetskih izložbi koje su organizovane u tim gradovima i trajale su skoro po pet meseci.

London, koji je ove godine treći put domaćin Olimpijskih igara, prvi put je to bio 1904. godine, a igre su trajale čak šest meseci. Glavni britanski grad bio je domaćin olimpijcima i 1948. godine, trebalo je da se, prema odluci iz 1939. igre 1944. održe u Londonu, ali je to odloženo zbog rata.

Program igara je ograničen na 15 dana, odnosno pola meseca, od Los Anđelesa 1932. godine.

Od 1924. godine održavaju se i Zimske olimpijske igre. Prve su održane u Šamoniju u Francuskoj. Jedne od uspešnijih zimskih olimpijskih igara, organizovala je Jugoslavija, odnosno Sarajevo 1984. godine.

U istoriji olimpizma bilo je i teških trenutaka. Tako je Olimpijske igre 1936. u Berlinu, zloupotrebio Adolf Hitler, koji je pokušao da ih iskoristi za afirmaciju nacional socijalizma.

Najtragičniji događaj bio je 1972. na igrama u Minhenu, kada su palestinski teroristi, predstavnici organizacije poznate kao "Crni septembar", ubili 11 Izrealaca, a ukupno je bio 17 mrtvih.

Komentari