Vesti Kitcbil - Dominik Pariz trijumfovao na legendarnom Štrajfu

Kitcbil - Dominik Pariz trijumfovao na legendarnom Štrajfu

Kitcbil, Aus | 26.01.2013. | B92
dominicpariskitcbil2013

Italijanski skijaš Dominik Pariz trijumfovao je na legendarnom spustu na stazi Štrajf u Kicbilu, voženom u okviru Svetskog kupa. Pariz je do sigurno svoje najveće pobede u karijeri došao u vremenu od 1:57.56 minuta, sa 13 stotinki prednosti u odnosu na Kanađanina Erika Geja.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja na šestom spustu sezone našao se domaći skijaš Hanes Rajhelt.

Na legendarnom Štrajfu viđena je fantastična trka, na kojoj se neki favoriti nisu najbolje pokazali, ali je na kraju Pariz nasledio na tronu Didijea Kuša, koji se povukao na kraju prošle sezone, pa nije branio titulu.

Ranu fazu trke obeležio je sjajni Maks Franc, koji je sa startnim brojem četiri uspeo da se zadrži u vođstvu sve dok na stazu nije izašao Pariz, inače 20. po redu. Do tada su svoje šanse propustili domaći skijaš i aktuelni osvajač Kristalnog globusa u spustu Klaus Krel i pobednik superveleslaloma voženog u petak Aksel Lund Svindal, pošto u drugom delu staze nisu uspeli da nadoknade zaostatak iz prvog.

Parizu je baš to pošlo za rukom, pošto je odskijao odlično od starta do cilja i zasluženo došao do podijuma. Odmah potom na redu je bio Gej, inače olimpijski šampion u spustu, koji je bio za 13 stotinki sporiji, dok je Rajhelt sledio, sa 36 stotinki zaostatka. Ipak, ni tada Italijan nije mogao da slavi istorijsku pobedu, pošto je njegov sunarodnik i pobednik legendarnog spusta u Vengenu Kristof Inerhofer startovao kao 46, zbog kazne za nedisciplinu koju mu je izrekao FIS. Inerhofer je trebalo da bude 19. na startu, ali je dobio kaznu pošto je posle pada na jednom od treninga nastavio dalje da skija, ali u subotu nije mogao nikako da parira Parizu i duž staze je samo gubio vreme i na kraju je bio tek 21.

Na kraju, iza najbolje trojice se našao Slovenac Andrej Šporn, ali je on diskvalifikovan, pa je četvrti bio David Poazon iz Francuske, ispred Franca, Krela i Norvežanina Ćetila Jansruda. Prvu desetoricu na legendarnom Štrajfu kompletirali su domaći skijaš Georg Štrajtberger, Svindal i Kanađanin Manuel Ozborn-Paradi.

Subotnjem spustu, koji se zajedno sa nedeljnim slalomom boduje za jedinu preostalu kombinaciju u Svetskom kupu, prisustvovale su brojne svetske zvezde. Među njima su bili i Feliks Baumgartner, Arnold Švarceneger, Džordž Kluni, Niki Lauda, Dejvid Kultard i Luk Alfan.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Austrijanac Marsel Hiršer sa 935 bodova, a sledi ga Svindal sa 876. U poretku spusta, vođstvo je preuzeo Pariz sa 317 bodova, samo tri više od Svindala.

Komentari