Vesti Jahorina - 20 Susreti srepskih zemalja

Jahorina - 20 Susreti srepskih zemalja

Jahorina | 26.03.2015. | Sarajevo.rs
jahssss527

Na Jahorini će od 26. do 29. marta biti održani julibarni 20. Zimski susreti srpskih zemalja, na kojima će se okupiti oko 300 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Vukovara, najavili su u Beogradu članovi Organizacionog odbora ove manifestacije.

Manifestacija je prvi put održana 1995. godine, a ove godine okupiće sportiste, kulturne i javne radnike, i odvijaće se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Srpske u Beogradu, koje podržava ovu manifestaciju, rekao je na konferenciji za novinare da ova manifestacija doprinosi podsticanju i unapređenju saradnje Srpske i Srbije, zbog njene višedimenzionalnosti.
"Ovi susreti se u kulturološkom, turističkom, sportskom, edukativnom smislu šire i promovišu i afirmišu vrijednosti i podstiču ljubav, druženje i sportski duh i doprinose unapređenju saradnje Srpske i Srbije", rekao je Cicović.

Predsednik Organizacionog odbora Darko Mladić napomenuo je da je ova manifestacija nastala iz ljudskih motiva i solidarnosti, kada je grupa od 40 patriota iz Srbije donijela humanitarnu pomoć u Srpsku, u veoma teškoj situaciji februara 1995. godine. On je podsjetio da ova manifestacija, osim sportske i kulturne, ima i humanitarnu dimenziju.
"Značajno je da veze Srpske i Srbije ne budu samo političke i ekonomske, nego i ljudske veze kroz sport i kulturu, s ciljem jačanja odnosa", rekao je Mladić.

Direktor Zimskih susreta Petar Stakić naveo je da ova manifestacija po mnogo čemu nadilazi specijalne paralelne veze Srpske i Srbije, jer je riječ o vezama ljudi iz gradova Srpske i Srbije i kontaktima između njih koji ostaju. Govoreći o programu manifestacije, Stakić je rekao da je predviđeno takmičenje u zimskim sportovima, predavanje o ćirilici, promenada učesnika kroz Pale uz trubače i zastave, pješačke ture, izbor za mis susreta, kao i posjeta Andrićgradu i susret sa Emirom Kusturicom, kao i dodjela priznanja uvaženim ličnostima, institucijama i pojedincima zaslužnim za ovu manifestaciju.
"Sigurno je da će ljubav Srpske i Srbije dobijati sve veće dimenzije", rekao je Stakić.

Predsjednik Udruženja "ćirilica" iz Beograda Ljubinko Stojanović istakao je da srpski narod u cijelom svijetu objedinjuje ćirilica, te dodao da će u okviru ove manifestacije ispred crkve na Palama biti održano predavanje o ćirilici i dodijeljene nagrade djeci koja su napisala sastav o temi "Zašto volim ćirilicu".

Organizatori su pozvali sve zainteresovane da se jave Organizacionom odobru na broj 011 / 2659-534 ili Hotelu "Bistrica" na Jahorini.

Susreti datiraju od februara 1995. godine u teškim ratnim danima u BiH kada je grupa srpskih rodoljuba u organizaciji Asocijacije "Sport za sve" iz Beograda organizovala konvoj sa humanitarnom pomoći za napaćeni narod Srpske.

U proteklom periodu bilo je 3.000 učesnika, a broj gradova i mjesta iz kojih učesnici dolaze stalno se širi.

 

Galerija slika

Komentari