Vesti Jablanica, MKD - Rade se planovi za novi ski centar

Jablanica, MKD - Rade se planovi za novi ski centar

Vevčani, MKD | 30.05.2014. | build.mk
JankovKamenVevcani640X389

Francuska firma "MDP Konsalting" iz Grenobla je unajmljena od strane državne kompanije MEPSO da izradi studiju izvodljivosti i master plan za razvoj i izgradnju skijališta iznad mesta Vevčani na obroncima planine Jablanica. Za dve godine će biti spremna cela dokumentacija za ovaj projekat koji bi bio realizovan kroz javno - privatno partnerstvo. Prvobitna zamisao lokalne samouprave Vevčani je da se kompleks gradi na lokaciji Jankov Kamen na 1200m/nv, u okviru koga bi se podigli hoteli, vikend naselje, staze za skijanje i ski lifta u dužini od 3,5 kilometara. Kompanija MEPSO za konsultantske usluge ima na raspolaganju oko 180 hiljada evra.

Tokom proteklih godina Vevčani predstavljaju pozitivan primer za razvoj ruralnog turizma u zemlji. Pored čistog vazduha i netaknute prirode, ovo selo je poznato po impresivnoj arhitekturi mnogih objekata izgrađenih u prošlosti. Sa geografske tačke gledišta, Jablanica je jedna od lokacija u Makedoniji sa najvišim nivoom padavina tokom godine, koji u zimskim mesecima omogućavaju akumulaciju velikih količina snega, koji se može koristiti za skijanje i tokom proleća.

Vevčani su opštinski centar u jugozapadnoj Makedoniji. Od mesta Struga na Ohridskom jezeru je udaljeno oko 15, a od Ohrida oko 30 km. Prekrasnu prirodu Jablanice sa pogledom na Ohridsko jezero nadopunjuju i četiri lednička jezera.

O ovome je na ovom sajtu pisano tokom oktobra 2013, ali je tek sada u maju 2014. doslo do izbora partnera i naručivanja izrade studije izvodljivosti i master plana.

Francuska firma "MDP consulting" ima partnera i zastupnika u firmi "Mountain Manager" iz Beograda koja ih zastupa u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

MOUNTAIN MANAGER DOO
Internacionalnih brigada 1,
11000 Beograd, Srbija
Tel:  00 381 11 344 93 04
Fax: 00 381 11 24 25 369
 

Galerija slika

Komentari