Vesti Festival sportskog filma, Zlatibor - Nagrađeni Bojan Križaj i Janica Kostelić

Festival sportskog filma, Zlatibor - Nagrađeni Bojan Križaj i Janica Kostelić

Zlatibor | 30.06.2016. | politika.rs
sportski film cover 640x389

Peti međunarodni festival sportskog filma počinje večeras u Kongresnom centru „Srbija” na Zlatiboru. Ova filmska smotra, čiji su osnivači opština Čajetina, TO Zlatibor i „Maja film”, traje do 3. jula i na listi značajnih međunarodnih festivala jedina je na Balkanu koja je posvećena sportu.

Kako kaže direktor festivala Mihailo Todorović Crni, međunarodni žiri kojim predsedava reditelj Darko Bajić ocenjivaće u takmičarskoj konkurenciji 35 sportskih filmova iz 17 država sa svih kontinenata, odabranih od 350 prijavljenih.

– Nagrade ovogodišnjeg festivala za životno delo iz oblasti filma dobija osam zaslužnih sportista i glumaca. Među dobitnicima su glumci Milena Dravić i posthumno Dragan Nikolić, koji su, među mnogim ulogama, igrali i u četiri filma na temu sporta: „Kros kontri” i „Biciklisti”, odnosno „Nacionalna klasa” i „Poslednji krug u Monci”. Ta ostvarenja biće prikazana u revijalnom delu – najavljuje Todorović i navodi ostale dobitnike, sportiste nosioce međunarodnih odličja:

– To su naš poznati košarkaš Dražen Dalipagić, atletičar Dane Korica, atletski trener Slavko Kuzmanović, rukometašica sa olimpijskim zlatom Svetlana Kitić, slovenački skijaš Bojan Križaj i hrvatska skijašica Janica Kostelić. Svi ti sportski šampioni, izuzev Kostelićeve, lično će primiti nagradu na otvaranju festivala.

Dokumentarni film „Tapavica” posvećen je Momčilu Tapavici, prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje na prvim modernim olimpijskim igrama 1896. godine u Atini

U godini održavanja letnjih olimpijskih igara, zlatiborski festival počinje projekcijom domaćeg dokumentarnog filma „U susret olimpijskim igrama”, kao i izložbom posvećenom Olimpijadi i prikazivanjem dokumentarnog filma „Tapavica” o prvom Srbinu koji je osvojio olimpijsku medalju na prvim modernim olimpijskim igrama 1896. godine. Na otvaranju će biti prikazan i film „Kros kontri”, uz prisustvo autora Puriše Đorđevića.

Drugi festivalski dan počeće premijerom prve i druge epizode TV serijala „Svet tenisa” Čedomira Šoškića u produkciji „Filmskih novosti”, koji će biti uskoro emitovan na RTS, a svakog narednog festivalskog dana prikazaće se po još dve epizode. Sledi takmičarski program sa sportskim filmovima iz Srbije, Kine, Rusije, SAD, Kanade, Azerbejdžana, Španije, Australije, Brazila i drugih zemalja. Takođe, u nastavku tradicije da se promoviše jedan sportski grad predstaviće se Šabac, kada će biti prikazan film „Rukometni vanzemaljci” o vrsnim rukometašima „Metaloplastike”. Biće predstavljen i rad „Čigote” u oblasti sportske medicine.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković dodaje da su za publiku izabrali svakog dana po tri sata posebnog programa prikazivanja onih filmova koji nisu prošli selekciju, jer žele da predstave zanimljive zemlje i interesantne sportove. A opština Čajetina i TO Zlatibor festival zdušno podržavaju, svesni njegovog značaja za promociju sporta, zdravog načina života i turističku sliku Zlatibora na kome sve više gostiju boravi. Partner festivala je Sportski savez Srbije.

Komentari