Vesti Evropska komisija traži stečaj Elana

Evropska komisija traži stečaj Elana

Ljubljana, SLO | 25.08.2014. | seebiz.eu
elansipic2

Evropska komisija je zatražila da Slovenija pokrene stečaj Elana iz Begunja kako bi od nekad renomiranog proizvođača skijaške i sportske opreme mogla naplatiti 10 miliona eura koje je Brisel ocenio neopravdanom pomoći države toj kompaniji. Slovenija je spomenuti iznos od Elana morala naplatiti još krajem prošle godine, a sada se ocenjuje da je stečaj Elana jedini način da se naplata realizuje, objavila je u sredu 20. avgusta 2014.  Slovenačka novinska agencija STA.

U Ministarstvu finansija Slovenije zahtev Brisela još ne žele da komentarišu, iako je stigao pre nedelju dana, a ministar finansija Uroš Čufer o tome nije obavestio ključne aktere u državi.

Odluku da sredstva, kojima je država pomogla Elanu da se izvuče iz finansijskih teškoća, predstavljaju nedopuštenu državnu pomoć po pravilima o tržišnom takmičenju Evropska komisija je donela još u septembru 2012. godine. Slovenačka vlada je bila dužna da naplati ovaj iznos u roku četiri meseca, ali je Elan bio platežno nesposoban, pa do toga nije došlo.

Elan je na listi 15 firmi u Sloveniji u kojima država ima vlasnički udeo, a koje su namenjene privatizaciji. Računalo da će novi investitor osigurati sredstva kojima bi država naplatila svoj dug, ali Brisel nije pristao na taj model, a i privatizacija Elana je trenutno u zastoju iako je tenderski postupak sproveden.

Prema nekim medijskim ocenama Brisel insistiranjem na naplati dug, čime bi Elan bio odveden u stečaj, stvara utisak da je Sloveniju odabrao kao "poligon za testiranje strogih mera" koje bi teško mogle proći u većim i uticajnijim članicama EU-a.

Uz to, navodi Slovenačkaka novinska agencija STA, Brisel je odluku o prisilnoj naplati Elanovog duga državi navodno doneo pod lobističkim uticajem austrijsko-švajcarske firme "Cameva" koja je najpre bila zainteresovana za kupovinu Elana, od čega je kasnije odustala.

 

Galerija slika

Komentari