Vesti Divčibare - Izdaje se ski staza za jedan dinar

Divčibare - Izdaje se ski staza za jedan dinar

Valjevo | 22.08.2015. | kolubarske.rs
crnivrh2a

Kategorije

Ski centar Divčibare" izdaje se u zakup na 15 godina po početnoj ceni od jednog dinara, uz ulaganje od 260.000 evra, odlučilo je Gradsko veće. To je bio jedini način da ove zimske sezone ski staza na Divčibarama radi, koja je za protekle četiri godine, od kada je u vlasništvu Grada, napravila gubitak od preko 4,5 miliona dinara.

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić objašnjava da će izdavanjem pod zakup ski staza, u koju treba uložiti oko 260.000 evra, biti osposobljena i kompletirana, što je precizorano u odluci o izdavanju u zakup.

“Angažovan je sudski veštak koji je procenio koju opremu treba nabaviti da bi se ski staza kompletirala i na osnovu te procene došli smo do toga da je vrednost ulaganja jednaka zakupu staze na period od 15 godina, što znači da se staza daje za opremu koju će zakupac nabaviti“, kaže Ilić. On dodaje da je određena simbolična cena od jednog dinara kako bi bila omogućena licitacija i naglašava da će pre potpisivanja ugovora proveriti kakve reference ima budući zakupac i da li će biti sposoban da opremi ski stazu. Ilić veruje da će ski staza biti spremna za ovogodišnju zimsku sezonu, što će značajno doprineti većoj poseti turista Divčibarama.

Sa veštačkim osnežavanjem ski staze zimska sezona bi, imajući u vidu prosečnu dnevnu temperaturu na Divčibarama, mogla da traje pet meseci, od 15. novembra do 15. aprila.

Budući zakupac "Ski centra Divčibare" moraće da nabavi uređaj i da izgradi instalaciju za veštačko osnežavanje, tabač, mobilne pumpe, sigurnosnu i opremu za signalizaciju. S druge strane Grad Valjevo treba da obezbedi građevinsku dozvolu za formiranje instalacija za veštačko osnežavanje, da obezbedi saglasnost za korišćenje vode iz potoka ili rezervoara koji se nalazi u blizini skijališta i da obezbedi rad zdravstvene službe za vreme ski sezone.

Izdavanje u zakup je jedini način da se ski staza na Divčibarama, koja prošle godine nije ni radila, ponovo stavi u funkciju. Naime, Grad Valjevo i UFK „Valis“, koja gazduje ski stazom na Divčibarama, nisu bili u finansijskoj mogućnosti da nabave opremu, pre svega instalaciju za veštačko osnežavanje, koja je neophodna kako bi sezona skijanja bila sigurna i produžena. Direktor „Valisa“ Aleksandar Mijailović podseća da je prihod od blizu dva miliona dinara ostvaren samo u jednoj sezoni i to 2102. godine, sve ostalo je bilo gubitak, koji je nadomešten zaradom „Valisa“ u letnjoj sezoni u SRC Petnica.

Prema našim saznanjima ima zainteresovanih za zakup ski staze na Divčibarama, koji su spremni da ulože preko 260.000 evra, i to firmi koje već gazduju ski stazama i imaju iskustvo u tom poslu.

 

Komentari