Vesti 9. FIS Evrobalkan kup "KONSTANTIN 2013" - Stara planina, 25.-26.02.2013.

9. FIS Evrobalkan kup "KONSTANTIN 2013" - Stara planina, 25.-26.02.2013.

Stara planina | 23.02.2013. | skisavez.com
evrobalkan2013plakat640

Na Staroj planini se 25. i 26. februara održava FIS takmičenje u alpskom skijanju - FIS Evrobalkan kup "KONSTANTIN 2013" kategorije FIS-NC. U ponedeljak je na programu veleslalom a u utorak trka slaloma. Nastupaju takmičari u muškoj i ženskoj konkurenciji iz celog regiona, a oba dana trke počinju od 10h na stazama Konjarnik, odnosno Sunčana dolina.

Organizator ovog već tradicionalnog, IX po redu FIS takmičenja je Skijaški savez Srbije, a tehnički organizator je Skijaški klub NIŠ.

Neposrednom organizatoru, Skijaškom klubu „Niš“, već su dostavljene zvanične prijave skijašica i skijaša iz 19 država Evrope i Azije! Najviše zemalja (13) učestvovalo je na Evrobalkan kupu prošle godine. Među debitantima na Evrobalkan kupu ima skijaša iz država s tradicijom u ovom sportu (Rusija, Turska, Danska, Gruzija), kao i onih koje bi se mogle svrstati u „skijašku egzotiku“, poput Islanda, Irske, Albanije ili Holandije.

Posle prvih prijava, počeli su i zahtevi za proširenjem dozvoljenog broja takmičara. Na tome najviše insistira Slovačka. Organizatori u Nišu spremni su da takvim zahtevima izađu u susret. Ipak, konačnu reč daće tehnički delegat Međunarodne skijaške federacije, s obzirom na to da se na Evrobalkan kupu osvajaju bodovi za svetsku rejting-listu i teško se odstupa od utvrđenih pravila. U Nišu se nadaju da bi mogla biti dostignuta „magična brojka 20“, ukoliko bi se, na primer, prijavila ekipa Crne Gore, koja je godinama bila redovan učesnik Evrobalkan kupa.

Karakteristično je da još nema konačne prijave takmičara iz Srbije. Domaće prijave ne šalje nacionalni savez već klubovi, zato što će 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“ istovremeno biti i srpsko državno prvenstvo.  

Rumunska skijaška federacija prva je poslala prijavu za učešće na našem najznačajnijem međunarodnom skijaškom takmičenju, na kojem se osvajaju bodovi za svetsku rejting listu, ali koje će istovremeno biti i državno prvenstvo Srbije za skijaše starijih kategorija. Dolazak Bogdana Olarua biće poseban izazov za naše reprezentativce, jer im pruža šansu za revanš. Na prošlogodišnjem Evrobalkan kupu Olaru je bio treći u ukupnom plasmanu zahvaljujući bronzanoj medalji u slalomu, koju je osvojio sa malom vremenskom prednošću nad našim takmičarima Markom Stevanovićem (BSK Beograd) i Mladenom Pešićem (Niš). Uz Olarua, na Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“ dolaze iz Rumunije i Klaudiju Tudoran, Jon Ačiriloje i Bogdan Gligor.

Skijaši iz Turske i Rusije poslali su prijave za učešće na međunarodnom takmičenju 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“, čime će glas o tradicionalnoj trci Skijaškog kluba „Niš“ dopreti do, za sada, najudaljenijih prostora. U prethodnih osam godina, Turaka i Rusa nije bilo na Evrobalkan kupu. Turska ekipa imaće dve takmičarke i četiri takmičara. Reč je o iskusnim skijašima, koji traže veću afirmaciju u Evropi, a Turke predvodi hrvatski trener Renato Gašpar.

Prijava iz Rusije dugo je očekivana u Nišu, ali nije stigla sa Urala nego iz Sankt Peterburga. Prvi ruski skijaš na Evrobalkan kupu biće Igor Falalev. Skijaši iz Rumunije, Turske i Rusije prvi su prijavljeni za učešće na 9. FIS Evrobalkan kupu „Konstantin 2013.“, koji će biti održan 25. i 26. februara 2013. godine na Staroj planini.

U niškom klubu očekuju da će nastupiti takmičari iz više od deset zemalja, čije će prijave stići neposredno po završetku Svetskog prvenstva u Šladmingu.

Galerija slika

Komentari