Vesti Zoran Zaev: Popova Šapka i Brezovica da se zajedno ponude investirorima

Zoran Zaev: Popova Šapka i Brezovica da se zajedno ponude investirorima

MKD | 01.01.2020. | Tetovo Info
Popova Shapka panorama 960x584

Investitori iz Katara, Švajcarske, Italije, Nemačke i Austrije su u igri kao potencijalni investitori u skijalište Popova Sapka, rekao je u Tetovu premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na otvaranju novih prostorija Državnog tržišnog inspektorata 28.12.2020. U ove pregovore je uključena namera i ideja da Popova Sapka zajedno sa skijalištem Brezovica bude zajednička ponuda investitorima.

- Verujem da će se naći ozbiljni investitori za ovaj veliki turistički potencijal za razvoj zemlje. Vlada Kosova, iako u kriznom stanju, očekujemo da će dati saglasnost, zajedno Popova Sapka i Brezovica, da ih zajednički ponudimo za razvoj investicija u skijaški turizam, rekao je premijer Zoran Zaev.

Premijer kaže da je javno-privatno partnerstvo prihvatljivije za državu. Studija izvodljivosti omogućava i javno-privatno partnerstvo i potpunu privatizaciju.

- Ja bih ostavio državu kao partnera. Zato što ostaje trajna vrednost za državu, država ne ulaže novac, a dobit je ozbiljna. Država može ponuditi hotele, može ponuditi žičare, mesto, može ponuditi koncesije, sveukupno da bude naše učešće. Neka privatni partner uloži novac, mi ćemo na poslovnom planu utvrditi koliko vredi i koliki će biti procenat za državu. Ali i za privarnog partnera je dobro kada mu je država partner i to daje dodatnu snagu i težinu, zato sam ja više za javno-privatno partnerstvo, rekao je Zaev.

Popova Sapka je destinacija na Balkanu sa najbližim aerodromom i ovo je odlična prilika za razvoj zimskog turizma.

-Ako se ovaj projekat realizuje, zimski turizam za našu Makedoniju ovde na Popovoj Sapki zaista će promeniti lice države, imidž države, daće građanima sadržaj da svoje slobodno vreme posvete porodicama, jer je to jedinstvena destinacija. U Bugarskoj, Grčkoj i Srbiji potrebno je nekoliko sati od aerodroma do skijališta. Kod nas su u pitanju minuti, rekao je Zaev, koji je istakao da je investicija za šestosednu žičaru generalno završena.

    Izvor:Tetovo Info,   A.S.

 

Komentari