Vesti ZOI 2022 - Kina i Ukraina u trci za Igre

ZOI 2022 - Kina i Ukraina u trci za Igre

| 06.11.2013. | B92, Beta, Tanjug
olimpicflag2

Potpredsednik vlade Ukrajine Oleksandr Vilkula rekao je u utorak 05.11.2013. da ce se grad Lavov kandidovati za domacina Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2022. godine.  "Ovo ce dati podsticaj za promociju sporta i turizma u Ukrajini, ali i važan element u ekonomskom razvoju, privlacenju investicija i otvaranju novih radnih mesta", rekao je Vilkula ukrajinskim medijima. On je dodao da želi od Lavova da napravi centar za zimske sportove u ovom delu Evrope.

"Na pet sati vožnje od Lavova živi skoro 50 miliona ljudi. Mi želimo od njega da napravimo centar za zimske sportove u ovom delu Evrope. Naši sportisti ce moci da vežbaju u zemlji, a ne u inostranstvu", rekao je Vilkula.

Peking i severnokineski grad Žangdijakou kandidati su za domacina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Kineski olimpijski komitet podneo je u nedelju formalnu kandidaturu MOK, koju je podržala kineska Vlada.

"Kineski olimpijski komitet veruje da Peking i Žangdijakou imaju prirodne uslove i izgradenu infrastrukturu za uspešno organizovanje Zimskih olimpijskih igara", saopštio je Kineski olimpijski komitet.

Peking, koji je 2008. organizovao Letnje olimpijske igre, bio bi domacin klizackih takmicenja. Žangdijakou, grad okružen planinama koji se nalazi na oko 160 kilmetara severozapadno od Pekinga, organizovao bi sva takmicenja na snegu. Ova dva grada povezala bi superbrza železnica, koja ce biti otvorena sledece godine, tako da bi se razdaljina prelazila za oko 40 minuta.

Krajnji rok za podnošenje kandidature za ZOI 2022 je 14. novembar, a u trci su pored kineskih gradova i Oslo, Minhen, Lavov, kao i zajednicka kandidatura Slovacke i Poljske, dok je Barselona odustala.

 

Komentari