Vesti Zlatibor - Svaki treći osnovac na skijama

Zlatibor - Svaki treći osnovac na skijama

Zlatibor | 01.03.2020. | sport.blic.rs
fis zvezda2020 4 960

Biti u prvih 20 uspeh je u bilo kom sportu. Pogotovo u biatlonu u kome Srbija nema veliku tradiciju i to na takmičenju u Rusiji, zemlji sportova na snegu. To je pošlo za nogom ili skijom mladim biatloncima sa Zlatibora.

Gde bi deca sa Zlatibora najviše išla?
Na biatlon - odgovoriće čak trećina osnovaca koji već godinama treniraju sve popularniji zimski sport na ovoj planinskoj lepotici. Kako bi stvorio zvezde u biatlonu Zlatibor je, najpre, napravio “Zvezdu”. Klub zvučnog imena okupio je čak 60 devojčica i dečaka koji gotovo svakodnevno uče da trče i pucaju na skijama i ski rolerima. Na snegu najmlađi čak jurcaju i loptu. Tako se zagrevaju za biatlon trening na ski stazi Tornik. Nešto stariji, tinejdžeri već tri godine idu u Rusiju, na otvoreno prvenstvo u ovom zimskom olimpijskom sportu. Ove sezone ostvarili su najbolje rezultate pod nadzorom trenera Mine Ilić.

- Ovo je prva godina da smo bili u top 20 ekipa u Rusiji. Svih osam naših takmičara bili su u prvoj polovini tabele. Ostvarili su odlične rezultate u trčanju dok pucanje bi trebalo da popravimo - sumira sezonu Ilić.

Biatlon je sve popularni sport na Zlatiboru pa tako svako treće dete trči na skijama čim krene u školu.

- Cilj nam je da uskoro svaki drugi osnovac tenira biatlon. Deca vole ovaj sport, prevashodno, zbog putovanja. Ali i zbog gađanja u metu što ih podseća na video igrice - objašnjava Ilić.

Jedna od najtalentovanijih zlatiborskih biatlonki je Ana Jeremić (13) koja već tri godine učestvuje na otvorenom prvestvu u Rusiji.

-Treniram biatlon tri godine i državni sam prvak. Najveći uspeh u Rusiji mi je bilo 23. mesto. Za dve godine steći ću pravo da se takmičim i na međunarodnim IBU takmičenjima. Biatlon jeste naporan sport koji zahteva puno rada i odricanja, ali pruža ti i mogućnosti. Jedna od njih su putovanja – objašnjava Ana.

Slično razmišlja i Đorđe Paunović (15) koji punu deceniju trenira biatlon.

-Zadovoljan sam sezonom. Već tri godine sam najbolji u Srbiji. Imam dobru formu i spreman sam da se takmičim sledeće godine kada uđem u međunarodna IBU takmičenja. Trčanje mi dobro ide. Treba još malo da popravim pucanje – ističe Đorđe.

Jedna od najmlađih srpskih takmičara u Rusiji bio je dvanaestogodišnji Andrija Tošić dok godinu dana starija Anđela Jovanović ne krije visoke ambicije.

- Cilj mi je da jednog dana postanem svetski prvak, ali do toga me čeka dug put. Prošle godine sam po drugi put bila na takmičenju u Rusiji i zadovoljna sam rezultatom. Vežbam svakog dana jer želim da budem maksimalno spremna kada za dve godine uđem u IBU takmičenje – samouverene je Anđela.

Najmlađi, a već vešti na skijama

Da biatlon na Zlatiboru ima perspektivu dokaz su i najmlađi članovi “Zvezde” koji su vešto na skijama igrali fudbal kao deo treninga.

-Volimo da skijamo i da se družimo. Jedva čekamo da dovoljno porastemo da možemo da gađamo i u metu – u glas ističu Jelena Joksimović (8) i Andrija Veličković (10).

       Izvor: sport.blic.rs   Marko Tašković   29.02.2020.

 

Komentari