Vesti Zlatibor - Na jesen počinje izgradnja najduže gondole na svetu

Zlatibor - Na jesen počinje izgradnja najduže gondole na svetu

Zlatibor | 16.08.2013. | novosti.rs
zlatibor800x486

Na jesen na Zlatiboru počinje izgradnja najduže panoramske gondole na svetu, vredne oko 10 miliona evra, od turističkog centra do skijališta Tornik, a oko polazne stanice na Obudojevici placevi malo veći od 50 ari dostižu cenu od milion evra.

Gondola će prve turiste poneti iznad Zlatibora najkasnije u decembru 2014. godine, paralelno sa izgradnjom trase i uređenjem okoline Ribničkog jezera. Za gradnju neće biti potrebna finansijska pomoć države, a po završetku se očekuje i do deset puta više gostiju

Opštinari ovih dana najavljuju još značajniju i skuplju investiciju - na najposećenijoj srpskoj planini nići će „Novi Zlatibor“ ili „Zlatni grad“. Biće to srpska Antalija kada je reč o sportskom turizmu, upotpunjena banjskim lečilištem, a u potpunosti će biti završena za 10 godina.

Čim je u Parizu potpisan ugovor o izgradnji gondole, investitori su krenuli u „osvajanje“ zemljišta duž buduće trase, a lokalna samouprava uskoro će objaviti konkurs za izradu master plana područja i krenuti u izgradnju infrastrukture.

Za izgradnju „Zlatnog grada“ na potezu prema Ribnici i Torniku, opštinari neće tražiti pomoć države, obezbediće iz sopstvene kase infrastrukturu, a sve objekte gradiće „privatni“ investitori iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Grčke... Individualne gradnje na velikom području neće biti, a svi sadržaji biće primereni razvoju zdravstvenog i sportskog turizma na najvišem evropskom nivou.

- Sada imamo 250.000 turista i milion noćenja godišnje. Verujemo da u budućnosti možemo udesetostručiti rezultate, želimo milion turista i 10 miliona noćenja - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. - Investitori u turizmu znaju da se uloženi novac vraća za deceniju. Na Zlatiboru, zbog velikog broja gostiju i uređenog poslovnog okruženja, na profit se čeka dvostruko kraće, a izgrađeni objekti imaju vrednost višestruko višu od uloženog.

Centar „Zlatnog grada“ biće Ribničko jezero, iz koga se Zlatibor danas snabdeva vodom. Izgradnjom vodovoda Sušica i Dobroselička reka, Zlatiborci će dobiti novi sistem vodosnabdevanja, a Ribničko jezero postaće centar sportskog turizma i zabave.

- Čim plan bude završen, zemljište u vlasništvu opštine biće ponuđeno investitorima sa jasnim uslovima. Poznato je da je parcela od 60 ari u blizini polazišta gondole prodata za milion evra, veliko je interesovanje i za druge parcele. Očekujemo uplate vredne još tri miliona evra za komunalno opremanje i uređenje građevinskog zemljišta na raznim lokacijama - dodao je Stamatović.

Komentari