Vesti Zlatibor - Edukovano preko 700 osnovaca za nordijsko skijanje

Zlatibor - Edukovano preko 700 osnovaca za nordijsko skijanje

Zlatibor | 08.02.2014. | skzlatibor.com
img1296800x486

Krajem januara 2014. uspešno je završen jednogodišnji projekat "Smučarsko trčanje za sve" podržan od Norveške ambasade u Beogradu.

Popularizacija, obrazovanje i uspostavljanje osnove za dalji održivi razvoj smučarskog trčanja u osnovnim školama u Čajetini i Zlatiboru, kao i promocija Zlatibora kao nacionalnog centra za smučarsko trčanje u Srbiji ostvareni su kroz aktivnosti projektnog tima Smučarskog kluba Zlatibor u saradnji sa partnerima OŠ Dimitrije Tucović, Turističkom organizacijom Zlatibor i Opštinom Čajetinom.

Tokom jesenjih meseci, preko 700 osnovaca u školama u Čajetini i Zlatiboru putem zanimljivih prezentacija uz demonstaraciju upotrebe opreme upoznato je sa tehnikama smučarskog trčanja i biatlona, preko 70 godina tradicije smučarskog trčanja na Zlatiboru, druženjima, putovanjima i takmičenjima članova kluba SK Zlatibor.

Krajem novembra i tokom decembra sva zainteresovana deca su obukama koje su se provodile u dve smene prošla obuku za nordijsko skijanje na pripremljenim stazama za smučarsko trčanje na Tić polju. U periodima bez snega deca su se oprobala i u vožnji ski rolera popularnim "rolkama". Praktičnu obuku su sproveli treneri kluba uz pomoć iskusnih starijih članova.

Podrškom norveške ambasade uspešno je izvšena nabavka dovoljnog broja skija, vezova, cipela, štapova i ski rolera koje će i nakon završetka projekta besplatno da koriste svi članovi kluba.

Projekat je uspešno realizovan zahvaljujući mnogobrojnim volonterskim aktivnostima članova kluba SK Zlatibor i nastavnika fizičke kulture u Čajetini i Zlatiboru.

Tokom realizacije projekta Smučarsko trčanje za sve uz pomoć TO Zlatibor i Opštine Čajetina, klub dobija i svoju prostoriju u novom auto kampu nadomak staza opremljenu uz pomoć roditelja dece.

Nadamo se da će uspešna realizacija pilot projekta "Smučarsko trčanje za sve" doprineti proširenju projekta i na sve seoske škole na teritoriji opštine Čajetina i da će obuke za smučarsko trčanje postati deo planirane nastave fizičke kulture planinskih osnovaca.

Ponovnoj popularizaciji nordijskog skijanja i biatlona na Zlatiboru doprineli su i naš najbolji biatlonac i smučarski trkač Milanko Petrović koji je sa svojim trenerom Tihomirom Milosavljevićem, kao gost TO Zlatibor i SK Zlatibor, upravo na Zlatiboru otpočeo sezonu svojih priprema za Zimske olimpijske igre Soči 2014.

        Izvot, foto: SK Zlatibor

 

Komentari