Vesti Zlatibor - 3. Međunarodni festival sportskog filma

Zlatibor - 3. Međunarodni festival sportskog filma

Zlatibor | 22.08.2014. | TO Zlatibor
festsportskogfilmalogo640

Na Zlatiboru se od 22. do 25. avgusta 2014. godine održava 3. Međunarodni festival sportskog filma "ZLATIBOR 2014." Za predstojeće treće izdanje, osnivači i organizatori su pripremili još bogatiji i značajniji program koji će se prikazivati u dvorani Kongresnog centra „Srbija“ u centru Zlatibora.

Ove godine, pored nagrada Autorima, Festival dodeljuje nagrade – priznanje za životno delo: iz oblasti sporta gospodinu MIRU CERARU iz Slovenije, gospodinu RANKU ŽERAVICI iz Srbije, gospodinu RADOMIRU ANTIĆU iz Srbije i gospodinu BRANKU ILIĆU Predsedniku Fudbalske federacije države Ilinois iz Čikaga – SAD, a iz oblasti filma reditelju GORANU MARKOVIĆU. Dobitnicima priznanja biće lično uručena prilikom svečanog otvaranja Festivala 22. avgusta u 19 časova.

Priznanja će ove godine dobiti i sledeće institucije: FILMSKE NOVOSTI,  koje će u okviru Festivala nastupati filmskim programom sa temom sporta od 1946. – 1989. godine i sa izložbom i promocijom Monografije 70 godina Filmskih novosti; SPORTSKOM SAVEZU SRBIJE i USTANOVI JUGOSLOVENSKE KINOTEKE.

Posebno nam je drago što će u večernjem programu Festivala biti prikazani sledeći dugometražni igrani filmovi uz prisustvo autora i glumaca: film „MONTEVIDEO VIDIMO SE“ kojim će se i svečano otvoriti Festival;  film „NACIONALNA KLASA“ koji je na programu 24. avgusta istoga dana gospodin Marković će sa Teniskim Savezom Srbije promovisati knjigu o tenisu i najaviti  svoj rad na projeku dugometražnog filma o tenisu; Festival zatvaramo dugometražnim igranim filmom „TRENER“ REDITELJA Puriše Đorđevića, takođe uz prisustvo autora i glumaca.

Žiri Međunarodnog Festivala sportskog filma  ove godine su: Puriša Đorđević, reditelj Srbija; Elena Nikolajeva Barzova, glumica Rusija i Vanja Dermentijeva, urednik sportske redakcije RTV Sofija – Bugarska (dobitnica srebrne olimpijske medalje u košarci u Moskvi).

3. MEĐUNARODNI FESTIVAL SPORTSKOG FILMA ZLATIBOR 2014.
Petak 22. avgust – ponedeljak 25. avgust 2014.
Osnivači Festivala: Opština ČAJETINA, Turistička organizacija ZLATIBOR i "MAJA FILM", preduzeće za proizvodnju filmova, Užice
Partneri Festivala su: OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE i SPORTSKI SAVEZ SRBIJE
Predsednik Organizacionog odbora: ARSEN ĐURIĆ
Organizator Festivala:  "MAJA FILM"   majafilmue@yahoo.com
Umetnički direktor:  JOVAN MARKOVIĆ
Direktor:  MIHAILO TODOROVIĆ – CRNI

---------------------------------------------------------------

Počeo festival sportskog filma na Zlatiboru, Miroslav Cerar primio nagradu za životno delo
 23.08.2014. - Izvor, foto: BLIC.RS

Dodelom priznanja a zatim i projekcijom filma „Montevideo vidimo se“, večeras je u Kongresnom centru „Srbija“ na Zlatiboru počeo treći Međunarodni festival sportskog filma.

Nagrade za životno delo iz oblasti filma uručeni su rediteljima Goranu Markoviću i Puriši Đorđeviću, te „Filmskim novostima“, dok su ista prizanja iz oblasti sporta dobili prosavljeni gimnastičar Miroslav Cerar, fudbalski trener Radomir Antić, košarkaška legenda Ranko Žeravica i Branko Ilić, predsednik fudbalskog saveza američke države Ilinois.

- Čast mi je večeras biti gost ove manifestacije. Radujem se što na lepom Zlatiboru postoji filmski festival koji se bavim filmskom tematikom. Posebno mi je drago što sam se posle dugo godina sreo sa mojim starim prijateljem Danetom Koricom, - kazao je za „Blic“ Miroslav Cerar, osvajač 16 zlatnih medalja na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima.

Nagrade laureatima uručili su glumac Lazar Ristovski, bivši sportisti Dane Korica i Slobodan Boba Živojinović, Elena Nikolajvena Barozova, ruska glumica i profesor univerziteta u Moskvi, Vanja Dermendžijeva, urednica sportskog programa RTV Sofija i Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije „Zlatibor“, Mihailo Todorović, direktor „Maja filma“, jednog od organizatora Festivala.

U festivalskoj konkurenciji biće prikazano preko 50 filmova iz Rusije, Turske, Južne Afrike, Norveške, Kanade, Ukrajine, Švedske, Belorusije, Bugarske, Istočnog Timora, Velike Britanije, Kine, Poljske, Indije, Portugalije, Francuske, SAD...

Festival traje do ponedeljka, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Publika će između ostalog moći da vidi filmove o Hristu Stoičkovu, Juseinu Boltu, Vladimiru Beari, Ivici Kosteliću... O pobednicima će odlučivati tročlani žiri: Puriša Đorđević, Elena Nikolajevna Barozova i Vanja Dermendžijeva.
Izložbu je otvorio Lazar Ristovski

Uoči početka Festivala otvorena je izložba koju priređuju „Filmske novosti“. Izloženo je 16 portreta svetski poznatih imena sedme umetnosti: Ričarda Bartona, Li Marvina, Sofije Loren, Alfreda Hičkoka, Jul Brinera, Lorens Olivijea... Sve fotografije nastale su na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Galerija slika

Komentari