Vesti Zlatar, Nova Varoš - Predstavljena nova mapa skijališta

Zlatar, Nova Varoš - Predstavljena nova mapa skijališta

Zlatar, Nova Varoš | 13.11.2015. | Skijanje.rs
zlsm540x328

Firma "Putevi" Nova Varoš koja gazduje skijalištem na Zlataru predstavila je novu mapu skijališta za sezonu 2015/2016.

Na mapi je predstavljen položaj, nedavno montiramog ski lifta tipa sidro kji polazi od obilaznice - Ski put 1a, a izlazna stanica je na vrhu pored izlazne stanice četvorosed žičare.

Bebi ski lift se postavlja u središnjem delu staze pored ski bifea i parkinga.

Četvorosed sa fiksnim korpama (Doppelmayr) je glavna instalacija na skijalištu koja polazi gotovo iz samoga grad.

Na mapi je prikazan i položaj sistema zasnežavanja kao i osvetljenje za noćno skijanje.

Glavnu ski stazu skijališta, koja je kategorisana kao crvena - srednje teška, od vrha duž pružanja ski lifta paralelno prati i plava - laka staza.

Mapa: FB Putevi Zlatar

Montažom ski lifta na ovoj poziciji umnogo je povećana mogućnost iskorišćenja i efikasnosti skijališta. U toj gornjoj polovini staze teren je blažeg nagiba i pogodan je i za skijaše početnike. Takođe znatno je veća verovatnoća dužeg zadržavanja snega na tom delu staze.

Sa druge strane, donji deo staze je znatno strmiji, skijaši brže "ogule" sneg sa staze, a u tom dellu se sneg brže i topi. Taj donji deo staze je uveg mnogo ranije ostajao bez snega, i u tom trenutku se celo skijalište zazvaralo mada je u gornjem delu staze skijanje i dalje bilo moguće.

Postavljanje ski lifta na taj deo staze ovaj problem eliminiše. Početnici sada imaju deo staze koju bez straha mogu voziti uz koriščenje ski lifta a iskusni skijaši crvenu stazu dugu 955 metara koja je pokrivena trasom četvoroseda.

Kada u donjem delu staze ponestane snega, biće gužve - svi će preći na ski lift. Ali nema veze -  važno je da će ski sezona na Zlataru trajati znatno duže nego do sada.

 

Komentari