Vesti Zimski sportovi u decembru na Eurosportu

Zimski sportovi u decembru na Eurosportu

Beograd | 11.12.2014. | eurosport.rs
ESPwinterseason2

Eurosport je vodeća evropska destinacija za sve zimske sportove, jer će u predstojećoj sezoni Eurosport pratiti 12 sportova, kojima će posvetiti preko 2000 časova programa, od čega više od 800 sati žive akcije.

Nova zimska sezona donosi osam svetskih kupova, 14 svetskih prvenstava i pet evropskih šampionata na Eurosportu. Osvajač Kristalnog globusa i svetski super-g šampion, Švajcarac Didije Kuš analiziraće najvažnije trenutke u alpskom skijanju. Ekipi eksperata Eurosporta pridružiće se zvezda ski skokova, Nemac Martin Šmit, koji će iz svog ugla komentarisati zbivanja na Turneji četiri skakaonice.

Počela je i treća sezona emisije “Ski pas”, koja je posvećena alpskom skijanju. Domaćica emisije je Kari An Sode, a njeni redovni gosti su asovi alpskog skijanja koji će Eurosportu davati ekskluzivne intervjue. Sastavni deo emisije je i “Svindalov stav”, blok koji će uređivati veliki šampion Aksel Lund Svindal. Norvežanin je osvajao veliki Kristalni globus 2007. i 2009., petostruki je svetski šampion u super-veleslalomu, a u istoj disciplini je bio i olimpijski prvak u Vankuveru. Svindal će iz svog ugla analizirati dešavanja na i van staze, a emisija “Ski pas” će pratiti karavan Svetskog kupa na svim ekskluzivnim destinacijama.

U decembru alpsko skijanje se sa severno-američke turneje vraća u Evropu, ali najglamuroznije takmičenje se očekuje na turneji Četiri skakaonice u Nemačkoj i Austriji. Četiri skakaonice su sastavni deo FIS Svetskog kupa i uz Svetsko prvenstvo 2015 predstavljaju najvažnije takmičenje u sezoni. U decembru turneja počinje u Nemačkoj, u Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu, a u januaru austrijski centri Insbruk i Bišofshofen ugostiće najbolje ski skakače sveta.

Eurosport će direktno pratiti kompletnu turneju Četiri skakaonice, uključujući i kvalifikaciona nadmetanja, uz pomoć nemačke zvezde ski skokova, Martina Šmita, koji će se nalaziti na licu mesta i sa gledaocima Eurosporta će iz ekspertskog ugla analizirati dešavanja na turneji, pre i posle zvaničnog takmičenja. Šmit je u karijeri 28 puta bio na najvišem stepeniku podijuma i dva puta je osvajao Kristalni globus u Svetskom kupu, četiri puta je bio svetski šampion, a sa timom Nemačke osvojio je zlatnu olimpijsku medalju 2002. godine.

U decembru se završava severno-američka turneja i FIS Svetski kup u alpskom skijanju se vraća u Evropu. Pored takmičenja na devet lokacija u Svetskom kupu, Eurosport će direktno pratiti “Alpski rok festival” koji se tradicionalno održava pred Božić, u italijanskom centru Paganela.

U timu Eurosporta nalaze se komentatori sa višedecenijskim iskustvom, kao i bivši takmičari, instruktori i sudije. “Zimski tim” Eurosporta čine: Nikolić Jovana, Sara Popov, Igor Milanović, Ognjen Veljić, Vladimir Maksa, Igor Jagličić, Svetozar Pavlović i Duško Milanović.

Jovana Nikolić već osam godina komentariše umetničko klizanje. Jovana  je u šestoj godini počela da trenira umetničko klizanje, a sa nepunih osam godina prvi put postaje republički i državni prvak. Do juniorske konkurencije osvajala je brojna međunarodna, državna i klupska takmičenja. Kao član reprezentacije učestvuje na nekoliko juniorskih Gran Pri takmičenja gde ostvaruje zapažene rezultate. Titulu prvaka države osvaja još pet puta sve do seniorske konkurencije kada povrede ligamenata počinju da bivaju sve češće i prekidaju njenu karijeru. Ukupno u svojoj karijeri osvaja preko dvadeset medalja (12 zlatnih, 5 srebrnih i 3 bronze).

Sara Popov Petrović komentariše skijanje slobodnim stilom. Sara je član ski kluba “Rtanj”, višestruka šampionka Jugoslavije u alpskom skijanju, bila je u reprezentaciji, učestvovala je na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Slovačkoj 1999. godine. Danas se  uspešno bavi instruktorskim poslom, a iako je imala uspešnu karijeru na pisti, u duši je frirajderka.

 

Komentari