Vesti Zasnežavanje - Skijajnje na snegu i na plus 32!

Zasnežavanje - Skijajnje na snegu i na plus 32!

| 26.06.2016.
Snowfactory 800x486

Skijaški svet je obišla vest o izumu koji bi, u uslovima globalnog otopljenja, "zavisnike o belom prahu" mogao rešiti glavnog razloga njihovih glavobolja – hroničnog nedostatka snega. Revolucionarno rešenje, nazvano "Snow factory" (fabrika snega), dolazi iz pogona čuvenog italijanskog proizvođača opreme za veštačko zasneživanje, firme "TechnoAlpin", i omogućava proizvodnju pahulja a time i belog pokrivača na čak 32 Celzijusova stepena.

Uporedbe radi, snežni topovi kakvi se danas mogu videti na skijalištima u funkciji mogu biti tek kada se temperatura spusti bar dva stepena ispod nule. Laički rečeno, ovaj novi sistem bi mogao ovih dana proizvesti sneg na bilo kojoj obali mora.

Novi italijanski sistem radi na sasvim drukčijem principu u proizvodnji suvih snežnih pahulja, koje zapravo nastaju unutar temperaturno regulisanog vodenog kontejnera. On u sebi ima ugrađen veliki ohlađeni cilindar (bubanj) gde se formiraju pahulje pre negoli pokretnom trakom budu izbačene na tlo. Najrevolucionarnije u svemu tome je što za proizvodnju snega unutar takvoga pogona po minuti rada je potrebno 60-80 litara vode, dok je to kod današnjih uređaja, pa i najnovije generacije, čak 455 litara. Sa druge strane, italijanskoj "snežnoj fabrici" potrebno je četiri do pet puta više struje, a i cena joj je prilično paprena – jedna proizvodna jedinica košta 345 thiljada funti, ili 15 puta više od standardnog topa (oko 20 hiljada funti).

Međutim, to nije sprečilo "Boreal Mountain Resort" u Kaliforniji da ga uvedu prvi na svetu, na ski stazama blizu jezera Tahoe. Koristiće ga u adrenalinskom parku za skijaše i snowbordere za formiranje skokova i pruga. Prvi skijaši su novi sneg već isprobali 18. juna, kada je održan otvoreni dan.

Sam proizvođač poručuje da njihovo novo rešenje nije zamena za postojeće topove kakve i sami uveliko proizvode, nego da je reč o dva komplementarna sistema.

"Snow factory", po njihovu mišljenju, dobra je solucija za skijaške trke koje se organiziraju u velikim gradovima poput Minhena ili Moskve, ili najkritičnije delove skijališta ili čak glečera tokom letnje ili rane jesenje sezone, kada se topovi ne mogu pokrenuti zbog visokih temperatura.

– Glavna kvaka je u tome koliko će sneg izdržati na, primer, 32 stepena. On je toliko zaleđen da će trajati duže nego što mislite, ali će se brže pretvoriti u vodu što je više Celzijusa u vazduhu – objasnio je, glavni čovek za strategiju i razvoj američkog ogranka "TechnoAlpina".

Prve reakcije skijaša od Novog Zelenda do Argentine su superpozitivne.

Još davno se načulo da je ovakvo rešenje pri samom kraju realizacije. Pre toga, bilo je reči da je moguće rešenje freonske cevi koje bi se postavljale ispod površine i poput kakvog hladnjaka spuštale temperaturu podloge i omogućavale da se sneg zadrži, odnosno ne topi u tom prvom dodiru. Sve ovo što je sada predstavljeno sa rešenjem "TechnoAlpina" je, jednom rečju, fantazija, ali će do široke upotrebe proći dosta vremena. To bi se moglo uporediti sa Formulom 1 - ona je najbolji auto na svetu, ali se ne vozi po gradu.

Svakako najvažniji deo izuma je to što je radikalno smanjena potrošnja vode u proizvodnji snega, pa time i čuvanja zaliha, a sa čime najviše kubure skijaški centri, jer su sve veće potrebe za vodom.

Inače, prema iskustvu jednoga poznatog slovenačkog skijališta, kubni metar veštačkog snega, zavisno od meteoroloških uslova, njih košta od 10 do 50 eura, a kod neke konkurencije se zna popeti i na 100 eura. Sa manje vode, i cena će sutra, kada se italijansko rešenje usavrši, biti znatno niža.

Od jednog kubika vode se danas može proizvesti od 2,0 do 2,5 kubika snega.

Rješenje o kojem se govori traži još dosta odgovora, jer prosto je neverovatno to što pogon može da radi i na plus 32 stepena. Tehnologija ide napred i na tome se sigurno neće stati jer rešenje za problem nedostatka snega traže ski centri širom sveta...

 

 

Komentari