Vesti Žari, Sjenica - Otvoreno prvenstvo Srbije u letnjem biatlonu

Žari, Sjenica - Otvoreno prvenstvo Srbije u letnjem biatlonu

Žari, Sjenica | 21.07.2019. | maxbetsport.rs
biatlon zari jul2019 1 960x584

U Nacionalnom baiatlon centru Žari u Sjenici u subotu i nedelju 13 i 14. jula 2019. održan je Balkanski kup i Otvoreno prvenstvo Srbije u letnjem biatlonu (roller skijanje + pucanje). Učestvovali su takmičari iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

U dva takmičarska dana na programu je bila disciplina Sprint, seniori i juniori u muškoj konkurenciji vozili su 7,5 km a sve ostale kategorije takmičara distancu od 6 km. Tehnički organizator ovog takmičenja je Biatlon savez Srbije.

Naš nacionalni tim je nastupio u najjačem sastavu. Srbiju su predvodili Damir Rastić, naš predstavnik u IBU kupu, kao i Milanko Petrović, nekadašnji studentski prvak sveta u Biatlonu.

Prvog takmičarskog dana Balkanskog kupa i Otvorenog letnjeg prvenstva Srbije u letnjem biatlonu, u subotu 13. jula2019. više od sto takmičara borilo se ze trofeje u obe konkurencije u tri uzrasne kategorije seniori, omladinci i juniori.

U muškoj konkurenciji pobedio je Damir Rastić, najbolji srpski biatlonac, njegovo vreme bilo je 20.27,97. Kod omladinaca pobedio je Jada Stavre iz Severne Makedonije, vreme pobednika bilo je 21.38,10 dok su kod juniora pobedili Blagoj Todev iz Bugarske (16.27,41) i domaći takmičar Omar Hodžić koji je za pola minuta bio bolji od Hrvata Vita Blaženića. Na programu je bila disciplina sprint, prve dve kategorije imale su dužinu staze od 7.5 km dok su juniori trcali 6 km.

Sprint je bio na programu i kod devojaka i u svim uzrasnim kategorijama dužina staze je bila 6 km. U najstarijoj konkurenciji pobedila je Jekatarina Avakumova pojačanje srpskom timu, devojka poreklom Ruskinja koja je trčala donedavno za Južnu Koreju i bila je učesnik Olimpijskih igara u Pjongčangu i Svetskog kupa. Kod omladinki je najbolja bila Berina Sinadinović a kod juniorki je slavila Maida Drndić dok je Bugarka Valentina Dimitrova prekinula dominaciju srpskih biatlonki i pobedila je u konkurenciji mladih juniorki.

Selektor srpskih biatlonaca Edin Hodžić, posle polovine priprema za narednu sezonu, zadovoljan je učinjenim do sada. Forma u letnjem biatlonu tempira se za Svetski šampionat koji je na programu za malo više od mesec dana i biće održan u Minsku.
Ima još dosta posla, ovo je bilo kontrolno takmičenje, ali nismo nezadovoljni onim što smo do sada uradili. Nadam se da ćemo biti pravi u Belorusiji ali i pored toga sve ovo što radimo je u cilju što boljih partija tokom zimske sezone – rekao je Edin Hodžić.



Drugog takmičarskog dana na “Balkan kupu” i Otvorenom prvenstvu Srbije u letnjem biatlonu održanom u Nacionalnom biatlon centru Žari kod Sjenice u nedelju 14. jula 2019. u disciplini sprint, sve je bilo isto kao prethodnog dana, samo je konkurencija bila malo jača.

Ponovo se na startu našlo oko stotinu takmičara iz pet zemalja, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Srbije ali ovoga puta se pojavio i Milanko Petrović, nekadašnji pobednik Univerzijade. On je u pobedio u senirskoj konkurenciji, a najveći rival bio mu je Damir Rastić, koji je trijumfovao prethodnog dana. Petrović je slavio zahvaljujući preciznijem gađanju na strelištu, imao je samo dva promašaja, dok je Rastić imao šest. Milanko je imao bolje ukupno vreme za 18 sekundi.

Kod seniorki je, očekivano, slavila Avakumova, ovoga puta veoma ubedljivo i imala je maksimalni učinak na strelištu, pogodila je svih deset puta.

Kod omladinaca je opet bio najbolji predstavnik Severne Makedonije, Stavre Jada, dok je kod juniorki najbolja bila Sandra Banac. Ona je u bila bolja od jučerašnje pobednice Maide Drndić.

Juniori su bili podeljeni u dve uzrasne kategorije, na starije i mlađe. Blagoj Todev iz Bugarske i Omar Hodžić, domaći takmičar, bili su, kao i juče najbolji. Kod juniorki su ponovo trijumfovale Berina Sinadinović i Bugarka Valentina Dimitrova.

Sumirajući utiske sa ovoga takmicenja Damir Rastic je izjavio da još uvek nije zadovoljan formom u kojoj se nalazi ali da se nada da će u narednom periodu dostići željeni nivo i da će na Svetskom prvenstu u Minsku, koje je na programu za malo više od mesec dana, biti na visini zadatka.

         Izvor: maxbetsport.rs    Foto: Branko Filipović

 

Komentari