Vesti Val Gardena - Stiven Najmen iznenadio pobedom u spustu

Val Gardena - Stiven Najmen iznenadio pobedom u spustu

Val Gardena | 15.12.2012. | B92
StevenNymanvalgardena15122012

Američki skijaš Stiven Najmen napravio je veliko iznenađenje trijumfom na trećem spustu sezone koji je u okviru Svetskog kupa vožen u italijanskoj Val Gardeni. Najmen je do svoje druge pobede u elitnom takmičenju, prve posle tačno šest godina, takođe u tom ski centru, došao u vremenu od 1:28.82 minuta.

Drugo mesto, sa 19 stotinki zaostatka, zauzeo je Slovenac Rok Perko, koji je takođe napravio veliko iznenađenje, dok je treći bio svetski šampion u spustu Erik Gej.

Zbog loših vremenskih uslova, tačnije guste magle, start jednog od skijaškog klasika je odložen za dva sata, a tada je usledio niz iznenađenja. U trenutku kada su na red došli favoriti na čelu se nalazio Norvežanin Ćetil Jansrud, a pošto su uslovi bili sve lošiji onog trenutka kada njegov sunarodnik Aksel Lund Svindal nije uspeo da ga pretekne mnogi su mislili da je trka rešena.

Ipak, ubrzo je Gej uspeo da pomeri Jansruda sa čela, da bi se Perko, koji je imao startni broj 35, probio, ali to nije bilo dovoljno za njegov prvenac. Najmen je bio 39 na stazi i sjajnim skijanjem zasluženo je došao do prve pozicije, a skijaši koji su sledili nisu ni imali pravu priliku da ga sustignu. Jansrud je na kraju bio četvrti, ispred Svindala, a iza su sledili skijaši koji su napravili veliko iznenađenje tim plasmanom – Italijan Verner Hel, Manuel Ozborn-Paradi iz Kanade i Holanđanin Marvin Van Hek. Italijan Silvano Veretoni bio je deveti, dok su Francuz Bris Rože i Trevis Genong iz Sjedinjenih Država podelili deseto mesto.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa Svindal sada ima 585 bodova, a prate ga Amerikanac Ted Ligeti sa 408 i aktuelni osvajač Marsel Hiršer sa 380 bodova. U poretku spusta takođe je Norvežanin prvi sa 225 bodova, ispred Jansruda sa 139 i Geja sa 116.

Svetski kup u konkurenciji skijaša nastavlja se već u nedelju, veleslalomom u Alta Badiji, dok je naredni spust zakazan za 29. decembar u Bormiju, takođe u Italiji.

Komentari