Vesti Umro je Valerio Ghirardi, skijaški trener Tine Maze

Umro je Valerio Ghirardi, skijaški trener Tine Maze

ITA | 26.11.2020. | siol.net
valerio ghirardi

Italijanski skijaški trener Valerio Ghirardi umro je u 59. godini, ostavivši snažan trag, pre svega u kampu najbolje slovenačke alpske skijašice Tine Maze.

Kada je najbolja slovenačka alpska skijašica svih vremena Tina Maze poslednji put krenula iz startne kuće Svetskog kupa u Mariboru, 7. januara 2017. godine u Mariboru, istrajavala je u takmičarskom ritmu dobrih 40 sekundi. Zatim se zaustavila na stazi i zagrlila dvojicu muškaraca. Prvi je bili Andrea Massi, njen partner i glavni trener. Nekoliko sekundi kasnije, međutim, našla se u zagrljaju Valerija Ghirardija, koji joj je, kao trener u timu, pomagao u poslednjim poglavljima njene karijere.

Tačno 1.409 dana kasnije, Maze i Massi takođe su ostali šokirani vešću o smrti važnog saradnika koji je izgubio bitku sa rakom u 59. godini.

Moj posao je da budem tih i da pomažem u sitnim detaljima“, rekao nam je jednom Valerio Ghirardi o svom radu u kampu Tine Maze. Iako je bio svestan da je ponekad tišina kvalitet treninga, znao je da koristi prave reči u pravim trenucima. Na svom polju. Bio je izuzetan skijaški stručnjak sa snažnim osećajem za skijaške linije, zbog čega je i dobio titulu čarobnjaka za linije.


Tim Tine Maze, nakon poslednjeg starta u Mariboru 2017

Pre dolaska u Tinin kamp 2014. godine, radio je za italijanski paraolimpijski tim. Bio je i trenet šanske skijašice arolina Ruiz Castillo, a najveći trag je ostavio u svojoj domovini, gde je trenirao ženski tim za brzinske discipline. Najviše ga je obeležila saradnja sa bivšom svetskom šampionkom Isolde Kostner.

Proleća 2014 je došao u tim Tine Maze kao Masijev trenerski pomoćnik i to ostao do kraja Tinine slavne karijere.

Tokom ovog perioda Tina Maze je, između ostalog, postala svetski prvak u spustu i kombinaciji i vicešampionka u superveleslalomu. Zablistala je i u Svetskom kupu, gde je posle teškog vremena sa Annom Veith (tada još uvek Fenninger) u „foto finišu“ u Meribelu izgubila borbu za drugi veliki kristalni globus.

"Ako radite sa tako velikim šampionom, morate biti spremni na stresne trenutke. To je posao koji nije vremenski ograničen, i 24 sata dnevno, ali niste sami. Isto važi i za sve ostale članove tima koji sa pravim nivoom motivacije dišu kao jedan “, rekao je Italijan, u svojim sećanjima na sezonu 2014/15 i radu sa Tinom Maze.

Nakon povlačenja Tine Maze iz takmičarskog skijanja, Valerio Ghirardise preselio u Kanadu jde je radio sa kanadskim timom Svetskog kupa u alpskom skijanju.

        Izvor: siol.net 26.11.2020.  Autor: Martin Pavčnik   Foto: Sportida

 

 

Komentari