Vesti Turneja Četiri skakaonice počinje ovog vikenda u Obersdorfu

Turneja Četiri skakaonice počinje ovog vikenda u Obersdorfu

Obersdorf | 29.12.2013. | DW
4ST640x389

Za mnoge ljubitelje zimskih sportova svaka stara godina završava i svaka nova godina započinje istim ritualom: praćenjem skijaških skokova u okviru Turneje četiri skakaonice putem malih ekrana. Tako će biti i na prelazu iz 2013. u novu 2014. godinu, kada je na redu 62. izdanje tog najpoznatjeg i svakako najspektakularnijeg takmičenja u skijaškim skokovima.

Turneja započinje 29.12. skokovima u nemačkom Obersdorfu, nastavlja se u Garmisch-Partenkirchenu 1. januara, nakon čega se skijaški "cirkus" seli u Austriju, gdje su na rasporedu skokovi u Innsbrucku 4. januara i Bischofshofenu 6. januara.

Mada se ove zime održavaju i Zimske Olimpijske igre u ruskom Sočiju, turneja četiri skakaonice i dalje važi za najvažnije i najprestižnije takmičenje u skijaškim skokovima. S jedne strane razlog tome je činjenica da se tu takmičenje odvija u ukupno osam serija skokova na četiri različite skakaonice, i u tim je uslovima još teže postići i održati dobre rezultate nego što je to slučaj na jednom takmičenju na Olimpijadi. Sa druge strane,  turneja se održava u vreme kada gotovo da i nema drugih sportskih takmičenja - i oči čitavog sportskog sveta su usmjerene na nju.


Ko će na vrh?

Favorit ovogodišnje turneje je kao i prethodne dve godine Gregor Schlierenzauer iz Austrije. On pokazuje vrlo stabilnu formu, i bez obzira na malo iskliznuće nadavno na Svetskom kupu u Engelbergu branitelj naslova Schlierenzauer važi za najizglednijeg favorita i ove turneje. Ali on neće moći skakati sasvim opušteno jer je konkurencija jaka. Odmah za petama su mu Andreas Bardal iz Norveške i Poljak Kamil Stoch.

Nemački skakači ni ove godine ne spadaju u one kojima se pripisuju najveće šanse za uspeh, ali možda bi status "tajnih favorita" nekima baš mogao otvoriti šansu i za iznenađenje. Najveće izglede među mladim njemačkim skakačima svakako ima tek 18-godišnji Andreas Wellinger. On je na poslednjem Svetskom kupu skočio na odlično drugo mesto. "Veliki je izazov da se, nakon što sam prošle godine bio u središtu pažnje, ove godine stabiliujem u samom vrhu", kaže Wellinger. A u tom stavu ga podržava i trener njemačkog tima Werner Schuster: "Ja u svakom slučaju mislim da ga ne bi trebalo brisati s liste potencijalnih pobednika."

Medijski spektakl

Ovogodišnja turneja će za Nemce međutim osim blagih izgleda na uspeh mladih letača biti i u znaku oproštaja od jednog "seniora". Martin Schmitt, 35-godišnji nemački skijaški skakač, oprašta se od aktivnog bavljenja sportom. On je u svojoj karijeri osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo, između ostalih i deset medalja na svetskim prvenstvima i tri olimpijska odličja, a u međuvremenu je izvesno da on neće nastupiti u Sočiju. Ovo će biti njegova oproštajna turneja.
Turneja je ne samo veliki sportski već i medijski spektakl - u Europi je prati oko 32 milijuna ljudi.

To međutim nikako neće biti tihi oproštaj u uskom krugu prijatelja - Turneja četiri skakaonice je naime već odavno prerasla u veliki sportsko-komercijalni spektakl. Uz veliki broj posetilaca na samim skakaonicama, prošle godine je skokove uživo pratilo više od 110.000 ljudi, turneja je i veliki medijski događaj. U Njmačkoj je prošlu turneju u četiri grada pratilo putem malih ekrana prosečno 5,59 miliona gledalaca, a i u Austriji za vreme skokova ulice opuste. U čitavoj Europi prošlogodišnju turneju je pratilo gotovo 32 miliona gledalaca. A da bi se taj broj i održao, ili još i povećao, organizatori su se odlučili i za jednu tehničku novinu: po prvi put će i posetioci na samim skakaonicama moći odmah nakon prizemljenja nekog letača videti virtuelnu liniju koja pokazuje koliko je daleko doskočio i gde se nalazi u odnosu na najbolji skok toga dana.

          Autor: Zoran Arbutina (dpa/sid/dw)

Program turneje „Četiri skakaonice“
Oberstdorf
subota, 28. decembar 16.30 kvalifikacije
nedelja, 29. decembar 16.30 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
utorak, 31.decembar 14.00 kvalifikacije
sreda, 1.januar 14.00 takmičenje
Insbruk
petak, 3. januar 14.00 kvalifikacije
subota, 4.januar 14.00 takmičenje
Bišofshofen
nedelja, 5.januar 16.30 kvalifikacije
ponedeljak, 6.januar 16.30 takmičenje

             Detaljnije o turneji na: http://vierschanzentournee.com/

 

Galerija slika

Komentari