Vesti Tri Doline, FRA - Šta je novo u ski sezoni 2014/2015.

Tri Doline, FRA - Šta je novo u ski sezoni 2014/2015.

Les 3 vallees, FRA | 16.11.2014.
courchavel900fruit640389

Tri doline je jedan od najpoznatijih, najvećih i ski stazama i žičarama najbolje povezanih skijaških domena na svetu. Te doline su Saint-Bon (Courchavel i La Tania), Allues (Meribel i Brides les Bains) i Belleville (Saint Martin - Les Menuires, Val Thorens), ali njima se faktički može pridodati i četvrta dolina Maurienne (Orelle). Ski staze ukupne dužine 600 km uz mogužnost neograničene vožnje van uređenih staza, predstavljaju pravo čudo za sve koji se tu nađu od početnika do najzahtevnijih skijaša.

Domen Tri Doline je nastao sedamdesetih godina prošlog veka, i neprekidno se razvija i modernizuje investicijama u nove žičare kao i zamenu starih žičara novim savremenim i bzim instalacijama. Evo glavnih novosti pred početak sezone 2014 / 2015.:

Dolina "Saint-Bon" - COURCHAVEL

- Iz mesta Courchavel- Le Praz na 1300 m/nv dosadašnja stara spora gondola "Foret" je zamenjena novom brzom isklopivom 6-sedom žičarom sa haubama čiji je vrh pomeren u desno i nalazi se na platou "Juget" na 1870 m/nv gde je i vrh gondole "La Tania".

- U sektoru La Tania, stari Poma ski lift "Bouc Blanc" iz 1972. godine u toku prošle sezone zamenjen je novom istoimenom isklopivom 6-sedom žičarom sa haubama. Uklonjeno je još nekoliko sada nepotrebnih starih žičara.

- U skijalištu Courchavel dve stare instalacije, čije su polazne stanice bile na 1840 m/mv, ski lift "Gravelles" i tosed žičara "Aiguille du Fruit" menjaju se novom isklopivom 6-sedom žičarom sa haubama "Aiguille du Fruit"


Dolina "Alu" - MERIBEL

Svilm ljubiteljima ovog skijališta će svakako biti drago da čuju da su konačno odlučiji da nadograde žičaru "Loze". Stara spora žičara sa fiksnim koprpama sada će biti veoma brza isklopiva sedežnica. To će omogućiti da se brže i efikasnije prelazi iz Meribela u skijalište Courchavel.

Dolina "Belleville" - VAL THORENS

Skijalište Val Thorens je od ove sezone bogatije za tri potpuno nove žičare:

- "Borgne" je nova isklopiba 4-sed žičara koja će se pružati potpuno novom trsaom. Polazi od vrha žičare "3 Vallees 1", a pruža se desno od  žičare "3 Vallees 2", i imaće uz sebe sasvim novu plavu ski stazu.

- "Portette" nova isklopiva 6-sed žičara zameniće postojeću 4-sed žičaru.

- "Plan de l'Eau" nova brza isklopiva 6-sed žičara zameniće postojeću 4-sed žičaru sa fiksnim korpama. Nova žičara će biti duža i izlazna stanica će biti na većoj viusini od postojeće, pa će i pripadajuća ski staza biti duža.

Dolina "Belleville" - LES MENUIRES

Pred ovu zimsku sezonu na skijalištu Les Menuires nema novih žičara, ali se radilo na ski stazama.
 - U sektoru "Masse" prosečena je nova ski staza koja se prostire ispod gondole "Masse 2".
 - Na stazi "Stade" instaliran je sistem veštačkog osnežavanja.

 

Komentari