Vesti Tornik, Zlatobor – Demontaža ski lifta Bandera, šta sa stubovima žičare?

Tornik, Zlatobor – Demontaža ski lifta Bandera, šta sa stubovima žičare?

Tornik, Zlatibor | 31.07.2018. | Skijanje.rs
DSC1534 800x486

Nakon sprovedene Javne nabavke JP Skijališta Srbije, izabran je ponuđač za radove demontaže Ski lifta Bandera na Torniku i za očekivati da će radovi uskoro početi.

Postojeći ski lift Bandera se mora demontirati zbog izgradnje Gondole, koja ima izlaznu stanicu, na postojećoj izlaznoj stanici ski-lifta Bandera. Izlazna stanica postojećeg ski-lifta se poklapa sa izlaznom stanicom novoprojektovane  Gondole. Zbog toga je potrebno izmestiti postojeći ski lift na lokaciju 20-50 metara dalјe od postojeće lokacije. Kako bi bezbedno i nesmetano funkcionisale obe instalacije, potrebno je premestiti ski lift  Bandera na lokaciju koja bi omogućila propisno ukrštanje, a pre toga demontirati postojeći ski lift.

Od izabranog ponuđača za radove se zahteva PAŽLJIVA demontaža. Pored demontaže raznih sklopova ski lifta, izmeđuostalog jedna od celina demontažnih radova je i demontaža linijskih stubova, sa sečenjem stuba u nivou temelјa.

Nakon NATO bobmbardovanja vrha Tornik 1999. godine, devastirane su i instalacije tadašnjeg ski centra, odnosno tadašnji ski liftovi “Krnevo Plandište” i “ Bandera” (proizvođača FOD Bor) koji su pokrivali isto ovo skijalište, odnosno iste ove današnje ski staze na Torniku i bez postojećeg šestoseda (tadašnja ski mapa).

Kada je kasnije 2000-tih godina devestirano skijalište Tornik preuzelo novosnovano JP Skijališta Srbije, pristupilo se izgradnji Poma šestoseda kao i obnovi ova dva ski lifta. Obnova ski liftova je izvršena opremom proizvođača Doppelmayr, sve osim stubova. Naime tada je obnova bila uslovljena korišćenjem postojećih stubova od starih devasiranih liftova.

Sada, kada se ukazala potreba za premeštanjem gornjeg – levog (gledano iz podnožja prema vrhu) ski lifta “Bandera”, postavlja se pitanje da li će ponovo moći da se iskoriste stari stubovi od pre 1999? U navedenom zahtevu stoji da se demontaža ski stubova izvede njihovim sečenjem na nivou temelja.

Pred početak radova na gornjoj stanici gondole. Vidi se ski lift Bandera i izlazna kontrolna kućica.

Da li to znači da će se prilikom očekivanog tendera za montažu istog lifta, čija će trasa od postojeće biti udaljena 20-50m, zahtevati postavljanje potpuno novih stubova?  Logično je da bude tako, ali videćemo kako se situacija dalje odvija… Ostaje i pitanje da li će morati sa se krči šuma za novu trasu ski lifta, kao i sa koje strane u odnosu na trasu gondole će lift biti postavljen? Za predpostaviti je da će premeštanje ski lifta Bandera (sa ili bez novih stubova) finansirati Opština Čajetina koja je i investitor nove Gondole?

Pogledate fotografije na kojima se vidi poslednji okretni stub ski lifta Bandera, snimljene prilikom izgradnje stanice Gondole:

Komentari

featureImg
Super kombinacija

Super kombinacija je podvarijanta Alpske kombinacije, discipline alpskog skijanja koja predstavlja spoj tehničke i brze discipline, gde se skijaši takmiče u slalomu...

featureImg
Rtanj - Boljevac

RTANJ - Jedna od najlepših planina u Srbiji bogata prirodnim resursima smeštena je 200km jugoistočno od Beograda. Pripada Karpatskim planinama, a najviši...

featureImg
Mastering SNOWBOARDING - 2013

Naslov: Mastering SNOWBOARDING - 2013 - Hannah Teter, Tawnya Schultz Autori: Hannah Teter, Tawnya Schultz Izdavač: Human Kinetics, USA Godina izdanja: 2013 Jezik: engleski Format:  215...

featureImg
30 godina posle - Od Olimpijade u Sarajevu ostala samo sjećanja

Prije tačno trideset godina, na Olimpijskom stadionu Koševo, hrvatska klizačica Sandra Dubravčić upalila je olimpijski plamen, čime je zvanično i počela Olimpijada...

featureImg
Kopaonik - Naučno popularna izdanja

Naučno popularna izdanja:  - VODIČ KROZ FLORU NACIONALNOG PARKA KOPAONIK  - ŽIVOT PTICA KOPAONIKA PRE PEDESET GODINA 1938-1967  - PTICE KOPAONIKA SEZONSKI...