Vesti Tornik - Počela letnja sezona

Tornik - Počela letnja sezona

Tornik, Zlatibor | 26.06.2015. | skis.rs
tornik ljajic2a

Letnja sezona u planinskom centru Tornik počela je u petak 26. juna 2015, a za prvi vikend otvaranja posetioci mogu da iskoriste popust od 50 posto na cenu karata za zabavne sadržaje.

Otvaranju letnje sezone prisustvovao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je rekao da je turistička sezona u prva četiri meseca ove godine na Zlatiboru bila više nego uspešna, kao i da je zabeležen rast broja domaćih i stranih turista za 25 odsto.

Prema njegovim rečima ministarstvo ulaže napore da poboljsa turističku infrastrukturu i pozvao Turističke organizacije da se prijave za konkurs za bespovratna sredstva koje ministarstvo daje za razvoj turizma.

Ljajić je podsetio da je u toku konkurs za zdravstvene ustanove, ugostitelje i hotelijere koji mogu da apliciraju za dobijanje vaučera za one koji žele da deo, ili ceo odmor provedu na domaćim turističkim destinacijama.

"Konkurs traje do 30. juna, a nakon toga će biti upućen poziv građanima iz pet kategorija koji mogu da konkurišu za vaucere i time ostvare popust prilikom letovanja u našoj zemlji", istakao je Ljajić. Prema njegovoj oceni o turizmu se prvi put u našoj zemlji govori na primeren način, odnosno mogućnostima i kapactetima koje Srbija poseduje.

Ljajić je istakao da će ministarstvo učiniti sve da se projekat izgradnje gondole na Zlatiboru sprovede do kraja, a već su vođeni razgovori o obogaćivanju letnjih turističkih sadržaja na ovoj planini.

"Na kraju godine ćemo imati pregled kakve su nam turističke organizacije i kako lokalne samouprave vide razvoj turizma. Paralelno sa tim biće završen Zakon i izmene Zakona o turizmu gde će biti pooštreni kriterijumi za osnivanje turističkih oprganizacija, jer ovoj grani privrede moramo pristupiti na daleko ozbiljniji način od opštinskog do centralnog nivoa", zaključio je Ljajić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da Zlatibor ima kontinuitet od devet meseci turističke sezone, iako važi za zimski planinski centar. On je ovom prilikom najavio početak izgradnje gondole na Zlatiboru postavlјanjem kamena temelјca 19. avgusta ove godine. „To je dopuna turističke ponude. Nadam se da će i ministarstva i Skijališta Srbije kao i do sada pomoći da se uspešno realizuje ovaj projekat. To je u interesu najviše opštine Čajetina i Zlatibora, ali ovo je i nacionalni interes i nacionalni projekat.“

Da će kampanja koju je pokrenulo ministarstvo doprineti povećanju broja gostiju i na našoj planini, uveren je i dorektor TO Zlatibor, Arsen Đurić. On ističe da su se ovoj akciji priklјučili i svi izdavaoci smeštaja na Zlatiboru.
Zahvalјujući Skijalištima Srbije i ovim letnjim sadržajima na centru Tornik je upotpunjena ponuda i u letnjoj sezoni, naročito u zimskoj. Do pre nekoliko godina Zlatibor se nije mogao pohvaliti da je skijaški centar, a nakon izgradnje ove žičare i ovih sadržaja, mi smo postali jedan sasvim ozbilјan skijaški centar i to je doprinelo da u zimskoj sezoni bude znatno više gostiju. Ove godine je obeleženo još nekoliko pešačkih i planinarskih staza. Te mape će biti ovih dana odštampane tako da ćemo za goste imati i tu novinu u sadržaju za predstojeću letnju sezonu“ rekao je Đurić.

Vršilac dužnosti direktora JP "Skijalište Srbije" Dejan Ljevnajić rekao je da je ovo preduzeće aktivno radi na promociji svih turističkih destinacija i da je deo kampanje "Moja Srbija".

"Svim donosiocima vaučera mi ćemo dati dodatnih deset odsto popusta na naše usluge, jer želimo da što više ljudi dođe u naše centre", naveo je Ljevnajić.

Ljubitelji prirode koji žele da odmor provedu na planini mogu da uživaju u brojnim sadržajima, pa pored panormaske vožnje žičarom i šetnje prirodom, turisitma su na raspolaganju staze za mountain bike i mountain cart. Takođe, na raspolaganju su adrenalinske atrakcije poput boba na šinama i tjubing staze. Posetioci će moći da oprobaju svoje veštine u mini golfu, čiji je teren sa devet rupa prilagođen planinskom ambijentu. Takođe, centar je opremljen i multifunkcionalnim terenom za fudbal, košarku i tenis na kojima je, pored rekreacije, moguća i organizacija sportskih turnira.

Govoreći o razvoju letnjih sadržaja, v.d. direktora Skijališta Srbije rekao je da se širenjem tursitičke ponude na planinama pruža mogućnost da porodice i ljubitelji prirode aktivno provedu odmor na planini i da uživaju u prijatnim letnjim temperaturama. „Pored prelepe priorde i čistog vazduha, izgradnjom biciklističkih staza stvorili smo uslove za razvoj biciklističkog sporta i stvorili uslove za pripreme profesionalnih biciklista, kao i za rekreativce“, istakao je on.

Ljevnaić je rekao da ovo preduzeće nastavlja sa popustima i da će se tokom letnje sezone organizovati tri Top summer vikenda, u okviru kojih će se odobravati 15 posto popusta na pakete za zabavne sadržaje. Termini Top summer vikenda su  2. – 5. jul30. jul – 2. avgust  i  27. – 30. avgust.

Centar će tokom letnje sezone za turiste biti otvoren svake srede, četvrtka, petka, subote i nedelje od 11 do 17:30 časova.

      Izvor, foto: SkijalištaSrbija.rs i Zlatiborpress.rs

 

Galerija slika

Komentari