Vesti Timsko alpsko skijanje i snowboarad BigAir nove FIS discipline na programu ZOI

Timsko alpsko skijanje i snowboarad BigAir nove FIS discipline na programu ZOI

| 09.06.2015. | fis
mancusoschleper021611640x389

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta koji se sastao u ponedeljak, 8. juna 2015, najavio je da će se discipline Timsko alpsko skijanje i Snowboard Big Air naći na program Zimskih olimpijskih igara 2018. u PyeongChang-u (KOR).

Novost je i da u Olimpijski program 2018. neće biti uvrštena disciplina Snowboard Paralel Slalom (PSL). PSL je dodat samo za Olimpijske igre 2014. u Sočiju (RUS), na zahtjev zemlje domaćina. Snowboard Paralel Veleslalom (PGS) će ostati deo programa u PyeongChangu.

"Veoma sam zadovoljan sa odlukom da se ova dva takmičenja koja su odraz i tradicionalnih i mlađih elemenata FIS zimskih sportova, uključe u program ZOI", rekao je predsednik FIS-a Gian Franco Kasper. "Reakcije sportista, medija i publike na ova takmičenja je izuzetno pozitivna i verujem da će oba biti dobar dodatak na Olimpijskim igrama."

Timsko takmičenje u alpskom skijanju (Alpine Team Event) je bilo favorit na poslednjem FIS Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Vail / Beaver Creek (SAD). Takmiči se mešoviti tim od dva muškarca i dva ženska takmičara za svoje Nacionalne timove u paralel slalomu po nokaut formatu u svakom krugu. Tradicionalno, 16 ekipe su na početku takmičenja. Timsko alpsko skijanje je svoj debi na FIS Svetskom prvenstvu imalo 2005. godina, a u paralelnoj formi 2011. godine.

Big Air snowboarad disciplima imala je svoj debi na Svetskom prvenstvu u Kreischberg (AUS) 2003. godine i od tada je glavna atrakcija programa. Vozači se ocenjuju na visini i težine svojih trikova, kao i njihove kontrole i preciznosti sletanja.

I Alpsko timsko takmičenje i Big Air naglašavaju svestranost skijanja i snowboarda jer oba događaja mogu biti izvedena u planinskim centrima, ali isto tako i kao gradska dešavanja. Prošle sezone je Istanbul (TUR) bilo domaćin veoma uspešnog Big Air takmičenje u jakoj konkurenciji, dok je Timsko alpsko skijanje u predstojećoj sezoni zakazano Minhenu (GER) i Stokholmu (SVE).

Dodatne dsiscipline iz drugih zimskih sportova koji se uključuju u program ZOI su Karling mešoviti dubl (M/Ž) i Brzo klizanje mass start (M/Ž).

 

Komentari