Vesti Svetskog dana turizma - 27. septembar

Svetskog dana turizma - 27. septembar

Gvadalahar, Meksiko | 24.09.2014. | utnv.org
wtd2014480x292

27. septembar je Svetski dan turizma. Ovogodišnja zvanična proslava će se održati u Gvadalahari, u Meksiku, a učestvovaće ministri turizma, međunarodni eksperti i kreatori politike u oblasti turizma i razvoja. Želja je da se pokaže kako turizam može biti pogodan za unapređivanje održivog razvoja na najnižem nivou organizovanja. Zajednica treba da uključi lokalno stanovništvo u procese odlučivanja u skladu sa lokalnim prioritetima.

Svetski dan turizma obeležava se svake godine sa idejom da se međunarodna zajednica podseti na važnost turizma u socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj oblasti.

Od međunarodnog turizma  se očekuje da dostigne 1,6 milijardi turista do 2020. godine. Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama  je razvila Globalni etički kodeks za turizam , "da pomogne u smanjenju negativnih uticaja turizma na životnu sredinu i na kulturno nasleđe, a da maksimalno poveća koristi za stanovnike turističkih destinacija ".  

Turizam kao sektor predstavlja 9% globalnog bruto-društvenog proizvoda, jedan je od 11 poslova širom sveta i ključna oblast prihoda za razvoj i privredama u razvoju. Priznata je njegova sposobnost da odgovori na globalne izazove.

Na trećoj sednici Svetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama u Toremolinosu, u Španiji, 1979. godine odlučeno je da se od 1980. godine svake godine proslavlja Svetski dan turizma. Izabran je 27. septembar kao dan kada je 1970. godine usvojen Statut ove organizacije (UNWTO). Ali, to je i vreme kada se završava glavna turistička sezona na severnoj, a počinje na južnoj hemisferi i kada je turizam u mislima miliona ljudi.

Svake godine Ujedinjene nacije  pozivaju sve ljude širom sveta da se uključe u proslavu, na određenu temu koju definiše Generalna skupština Ujedinjenih nacija na preporuke njenog Izvršnog saveta  i  generalnog sekretara Svetske turističke organizacije.

Turistička organizacija Srbije 27. septembra na Svetski dan turizma tradicionalno dodeljuje nagradu „Turistički cvet“. Nagrada se dodeljuje organizacijama i pojedincima za podizanje kvaliteta usluga i promociju turizma Srbije.

       Autor: Grozdana Pašin
       Izvor: Udruženje turističkih novinara Vojvodine - http://utnv.org


Galerija slika

Komentari