Vesti Svetski kup, SK - U Šamoniju vožena alpska kombinacija i spust

Svetski kup, SK - U Šamoniju vožena alpska kombinacija i spust

Chamonix, FRA | 20.02.2016. | b92.net
chamnix fis 2016

U francuskom ski centri Šamoni (Chamonix) od 17-20. februara 2016. vožeme su trke Svetskog kupa u alpskom skijanju na kojima su dominirali domaći skijaši.

Na trećoj superkombinaciji sezone u petak 20. februara najbolji je bio Aleksi Pantiro (Alexis PINTURAULT), a sutradan pobednik devetog spusta sezone je bio Dominik Pariz (Dominik PARIS).

Dominik Pariz pobednik spusta u Šamoniju

Italijanski skijaš Dominik Pariz trijumfovao je na devetom spustu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u francuskom Šamoniju.

Pariz je do prve pobede posle nešto više od godinu dana, a šeste ukupno, došao u vremenu od 1:58.38 minuta.

Drugo mesto, sa 35 stotinki zaostatka, zauzeo je Amerikanac Stiven Najmen, dok je treći bio Beat Fojc iz Švajcarske, koji je bio još četiri stota dela sekune dalje.

Do trenutka kada su favoriti stigli na red, u vođstvu je bio Kanađanin Manuel Ozborn-Paradi, koji je bio peti na stazi, a nadmašio ga je tek Najmen.

Ispostavilo se da je staza bila savršena za Pariza, koji je jedini uspeo da pomeri Najmena, a Fojc mu se najbliže približio, dok je njihov prvi pratilac Giljermo Fajed iz Francuske bio osam desetinki iza Italijana. Sledili su ih još jedan italijanski skijaš Peter Fil, Adrijen Teo iz Francuske, Ozborn-Paradi i njegov sunarodnik Erik Gej. Prvu desetoricu kompletirali su još jedan Francuz Blejz Gizendaner i Hanes Rajhelt iz Austrije.

Austrijanac Marsel Hiršer vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 1.45 bodova, ispred dvojice norveških skijaša – Henrika Kristofersena sa 957 i Aksela Lunda Svindala sa 916. U poretku spusta, Svindal je vodeći sa 436 bodova, 26 više od Fila.

Naredna trka skijaše očekuje u utorak u Stokholmu, kada je na programu paralel slalom.

Aleksi Pantiro najbolji u alpskoj kombinaciji pred domaćom publikom

Francuski skijaš Aleksi Pantiro trijumfovao je na trećoj superkombinaciji sezone koja je u okviru Svetskog kupa održana u francuskom Šamoniju. Pantiro je do treće pobede ove sezone, a 12. u karijeri, došao ukupnim vremenom od 2:13.29 minuta, posle takmičenja u slalomu i spustu.

Drugo mesto, sa 27 stotinki zaostatka, zauzeo je Dominik Pariz iz Italije, dok je treći bio Tomas Mermilo-Blondan iz Francuske.

Vremenski uslovi i padavine tokom noći poremetili su planove organizatora u Šamoniju, ali je promena u rasporedu trka omogućila da se superkombinacija održi. Umesto da se prvo skija spust, a potom slalom, trke su bile vožene obrnutim redom, a Pantiro je uspeo da sačuva prednost stečenu posle prve runde. Najviše je napredovao Pariz – sa petog na drugog mesta.

Najbolju trojicu sledio je još jedan Francuz Viktor Mife-Žande, ispred Ćetila Jansruda iz Norveške, Švajcarca Karla Janke i četvrtog Francuza među prvih sedam Andrijana Tea. Prvu desetoricu kompletirali su Italijani Rikardo Toneti, Ivica Kostelić iz Hrvatske i još jedan Francuz Blejz Gizendaner.

Austrijanac Marsel Hiršer sa 1.045 bodova vodi u generalnom plasmanu, a slede ga dvojica Norvežana – Henrik Kristofersen sa 957 i Aksel Lund Svindal sa 916. U poretku superkombinacije, Pantiro je na čelu sa 220 bodova, 50 više od Mermilo-Blondana.


Komentari