Vesti Švajcarska - Državni program za razvoj sportova na snegu

Švajcarska - Državni program za razvoj sportova na snegu

SUI | 29.07.2013. | fis-ski, bihski
Grosshorn Swiss flag800

U Švajcarskoj su se Federalna Vlada i vlade kantona uključili u realizaciju programa za razvoj sportova na snegu.

Stepen razvijenosti zimskih sportova od velike je važnosti za uspešnu funkciju zimskih turističkih destinacija u Švajcarskoj. Na zalost, u nekoliko zadnjih godina je u ovoj zemlji došlo do pojave smanjenja obima aktivnosti u zimskim sportskim rekreativnim aktivnostima: alpskom skijanju, skijaškom trčanju i snowboardu.

U želji da porave trend bavljenja zimskim sportovima, u ovoj alpskoj zemlji su se udružile  brojne institucije povezane zajedničkim interesima i istupile na tržistu sa mnoštvom planova i programa za mlade. Tu su vodeći Skijaški savez Švajcarske, Udruženje žičničara Švajcarske i Turistički savez Švajcarske, koji su uz saradnju sa Međunarodnom Smučarskom Federacijom-FIS lansirali brojne aktivnosti podržane i od strane Vlade Švajcarske.

U ovoj udruženoj inicijativi, Udruženje žičničara Švajcarske i Turistički savez Švajcarske su uputili Vladi Švicarske predlog da pomogne realizaciju programa koji za cilj ima olakšice za mlade koji se žele baviti zimskim sportovima.

Tim predlogom je ujedno sugerisano da Vlada imenuje telo na nivou Federacije koje će da koordinira aktivnosti kantonalnih vlada u sprovođenju programa pod nazivom ”Zimska sportska sedmica” koji će se održavati u februaru/martu svake godine.

Predlog Programa podrške:
 - Sportska sedmica se posvećuje aktivnostima sportova na snegu za učenike osnovnih škola od 5 do 9 razreda,
 - Organizovanje i finansijska podrška kampovima za zimske sportove i “Dana na snegu”  od strane Vlade Švajcarske,
 - Osmišljavanje i organizovanje najmanje tri sportska centra za zimske sportove na nivou Federacije.

Predsjednik Međunarodne Skijaške Federacije (FIS), Gian Franco Kasper je ove aktivnosti prokomentarisao: "Ako ovaj predlog bude usvojen, dogodiće se snažna podrška razvoju zimskih sportova u Švajcarskoj. To će ujedno biti primer za budućnost i vladama drugih zemalja za aktivnosti podrške zimskim sportovima i zimskom turizmu uopšte."

Komentari