Vesti Štedim, Hajla - U toku izgradnja šestoseda na novom skijalištu iznad Rožaja

Štedim, Hajla - U toku izgradnja šestoseda na novom skijalištu iznad Rožaja

Rožaje, MNE | 25.11.2020. | Skijanje.rs
Hajla tedim jesen2020 960x584

Na planini Štedim koja se nalazi u blizini poznatije planine Hajla iznad grada Rožeje u Crnoj Gori, utoku su radovi na izgradnji šestosede isklopive žičare renomiranog švajsarckog proizvođača "Bartholet". Vrednost radova, koje Vlada Crne Gore finansira iz kapitalnog budžeta, iznosi devet miliona evra, a očekuje se da najveći dio posla bude završen u toku naredne 2021. godine.

Žičara je duga 1.376 m, sa polaznom stanicom na 1.738 m/nv i gornjom izlaznom stanicom žičare na 2.119 m/nv, odnosno visinskom razlikom od 381 m. Žičara će se sastojati od 12 stubova. Duž trase žičare sa 16% uspona, biće raspoređeno 70 korpi sa šest sedišta isklopivog formata. Brzina užeta (sajle) žičare biće 5 m/s, a vreme putovanja žičarom do vrha trajaće 5.03 min, sa 8,3 sek vremenskog razmaka između dve korpe. Kapacitet žičare je 2.600 osoba/h.

Idejnim rješenjem, u ovoj fazi radova, projektovano je 8,5 km prpadajućig skijaških staza za koje se radi tehnička dokumentacija. Inače, Lokalnom studijom lokacije Štedim je predviđeno 16 kilometara ski staza, u skladu sa standardima Svetske skijaške federacije (FIS).

Intezivno se izvode i završni radovi na izgradnji pristupnog puta ka ovom planinskom ski centru ukupne dužine 7 km. Najveći deo puta je već asfaltiran.

U toku su i pripremne aktivnosti za ugovaranje izgradnje nedostajuće elektro-energetske infrastrukture.

Takođe, u toku je i izrada projekta za ugostiteljsko-servisni objekat na skijalištu u blizini polazne stanice žičare. Objekat će imati površinu od oko 2.000 metara kvadratnih, u okviru kojih će nalaziti restoran sa terasom, info-centar, prodajno mesto za ski pasove, sanitarni i administrativni blok, ambulanta, prostorije za službu spasavanja, skijašnica, garaža za ratrake i motorne sanke, ...

Izgradnjom planinskog i ski centara Štedim - Hajla, Crna Gora će dobiti još jednu atraktivnu turističku destinaciju, koji će poslovati u okviru JP Skijališta Crne Gore.

-------------------

Prema dobijenim informacijama, skijalište Turjak u neposrednoj blizini Rožaja biće spremno za predstojeću ski sezonu!

Galerija slika

Komentari