Vesti Stara planina: Uskoro novi put Ćuštica – Jabučko ravnište

Stara planina: Uskoro novi put Ćuštica – Jabučko ravnište

Knjaževac | 07.09.2012. | vesti.knjazevac.org.rs
custica2

Prema najnovijim informaciajma nova lokalna vlast u Knjaževcu u prvi plan stavila je razvoj Ski centra na Staroj planini.Kako saznajemo  do kraja 2012. godine je planirano da se provuče trasa Idejnog rešenja saobraćajnice Ćuštica – Jabučko ravnište koja će u budućnosti skratiti putovanje za nekih 12-15km uz veoma mali nagib pri uspinjanju, koji neće prelaziti 6 % u odnosu na sadašnji put preo sela Crni Vrh koji je veoma uzak ~ 4.5 m i sa veoma velikim nagibom do 15 %.

Novi  put se nadovezuje na stari put koji je nekada trasirala vojska a orjentisan sa jugozapadne strane i prolaziće direktno uz put Kalna Balta berilovac gde se odvaja desno prema Ćuštici, a odatle prati pored  zaseoka Brod, Breza, Orlov Kamen i na kraju dolazi na Jabučko ravnište tik ispred novog Hotela.

Ovaj novi put  će Staru planinu učiniti mnogo pristupačnijom jer je postojeći put orjentisan sa severne-severoistočne strane, a sudeći prema tabli u selu Ćuštica (Smeši nam se budućnost u Ćuštici) svakako je ovaj put od vitalne važnosti za sve manji broj stanovnika u Staroplaninskim selima.Svakako je i trasa novog dalekovoda od 35 kv koja prati ovaj put siguran znak da se na ovom prostoru očekuju ozbiljna ulaganja u infrastrukturu.

Trenutno ekipa geometara vrši detaljna merenja od Balta berilovca do Jabučkog ravništa kako bi se izvršilo blagovremeno i adekvatno proširenje puta kroz Balta berilovac i Ćušticu, dok se postojeća ograničenja na širinu puta Van sela ne očekuju.Novi put bi trebao po svim standardima da ima 4 trake širine po 4.metara kao i po 2.metra sa strane (pešačka i biciklistička traka i sl..).

Prema nekim predviđanjima krajem  2013.godine ovaj put bi trebao biti trasiran i nivelisan (za sada je urađena samo jedna polovina puta) zatim bi sledilo i njegovo asfaltiranje.Budući ski kompleks na Staroj palnini tada će imati dva prilazna puta i time ostvariti jednu od osnovnih propozicija modernog svetskog ski centra.


      Izvor: vesti.knjazevac.org.rs

Komentari