Vesti Stara planina - Ogromni turistički potencijal

Stara planina - Ogromni turistički potencijal

Stara planina | 01.01.2020. | puteviavanture.rs
stara planina 004 foto SkiS 1200x730

Stara planina ima ogromne turističke potencijale, posebno zimski turizam. Na ovoj planinskoj lepotici sneg se duže zadržava nego na Kopaoniku. Planinski masiv je prostran, a konfiguracija terena je takva da su mogućnosti izgradnje ski staza neograničene.

Iz Beograda do Stare planine koristi se auto-put do Pirota, a od Pirota do skijališta na Staroj planini ima svega 55 km. Put je obnovljen i dobro održavan.

Niški aerodrom Konstantin Veliki povezan je auto-putem do Pirota, udaljen svega pola sata vožnje.

Činjenica je da postoje svi uslovi da Stara planina bude najrazvijeniji i najpopularniji ski centar na Balkanu, veoma primamljiv turistima iz razvijenih zemalja.

U ovom trenutku, činjenica je i to da na ovoj planini ima samo jedan hotel sa smeštajem visokog nivoa i ogromno područje koje čeka mudre investitore i ljubitelje zabave na snegu.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”.

Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Ovo je samo početak razvoja skijaškog cetnra na Staroj planini. Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.



               Izvor: puteviavanture.rs   Foto: JP Skijališta Srbije

 

Komentari