Vesti Stara planina - Na Jabučkom ravništu parking za 500 vozila

Stara planina - Na Jabučkom ravništu parking za 500 vozila

Stara planina | 14.11.2013. | novosti, knjazevacinfo
parking2

Nastavljeni su radovi na infrastrukturnom uređenju prostora oko hotela "Stara planina" na Jabučkom ravništu.

Završen je novi parking sa 385 mesta za putničke automobile, 19 za osobe sa invaliditetom i 20 mesta za kombi vozila i mini buseve. Izgrađen je još jedan, manji parking, gde se može parkirati 78 putničkih vozila i četiri vozila za osobe sa invaliditetom.

U JP „Stara planina“ kažu da je ove godine dosta toga urađeno na sređivanju puteva, pa je sredinom prošlog meseca završena rekonstrukcija puta Janjski most - Babin zub, od Konjarnika do Leskove glave, ukupne dužine 2,5 kilometara. Rekonstrukciju je ovog puta finansiralo je JP „Stara planina“.

- Ova deonica je bila jedna od najlošijih na putu ka ski-centru. Njena rekonstrukcija olakšace pristup skijaškom kompleksu na Jabučkom ravništu - kažu u JP „Stara planina“.

Ski-centar Stara planina slabije je dostupan sa južne strane iz pravca Pirota, zbog veoma lošeg puta preko Kalne. Pre nekoliko godina "probijen" je put preko sela Mirkovci koji bi za čak 40 kilometara skratio put iz pravca Pirota, pa bi time ovaj zimski centar bio interesantniji i turistima iz susedne Bugarske, koji u sve većem broju posećuju pirotski kraj. Do centra se najlakše stiže iz pravca Zaječara, udaljenog 70 kilometara, ali je put odličan.

Za dolazecu sezonu spreman je i ski-centar na ovoj planini, sredivani su prilazni putevi, a omogućeno je i noćno skijanje

Skijaški centar na Jabuckom ravništu spremno će dočekati novu sezonu, za koju očekuju da će biti uspešnija nego prethodne. Najmlađi ski-centar u Srbiji ima odlične staze ukupne dužine 13 kilometara, a prvi u Srbiji dobio je i gondolu koja od novog hotela na Jabučkom ravništu turiste i skijaše vozi na skijaške staze.

Ljubiteljima zimskih sportova ski-centar nudi staze Konjarnik, Suncana dolina i Markova livada, koja je i osvetljena za nocno skijanje. Dve žicare - četvorosedi, imaju kapacitet za prevoz više od 1.500 skijaša na sat, dok je ski-lift „sidro“, na stazi Sunčana dolina, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Markova livada je takozvana bebi staza, namenjena najmladima.

Kako je ranije najavljeno, otvaranje ski sezone biće od 12. do 15. decembra. Za ljubitelje snega i zimskih sportova biće organizovano niz zanimljivih dešavanja, u kojima će učestvovati brojne poznate ličnosti.

 

Komentari