Vesti Stara planina – Antierozivni radovi na ski stazi na Jabučkom ravništu

Stara planina – Antierozivni radovi na ski stazi na Jabučkom ravništu

Stara planina | 03.09.2015. | JP Skijališta Srbije
mapa st planina 7a

Na Staroj planini će se izvoditi anierozivni radovi na ski stazi 7a u delu skijališta Jabučko ravnište, kako bi ova staza spremna dočekala skijaše u predstojećoj zimskoj sezoni. Takođe i radovi na čišćenju akumulacija za veštačko zasnežavanje.

Radovi na ski stazi 7a :
   - Zasecanje nožice klizne ravni do stabilnog tla i odbacivanje materijala u stranu, zatim sabijanje podtla i pripremu za ugradnju gabiona.
   - Ugradnja kamena propisne čvrstoće i postojanosti u gabionske koševe dimenzija 1x1x2m, sa obezbeđenjem i zatvaranjem gabionskih madraca. Gabonski koš će biti izrađen od vruće pocinkovane žice.
   - Zasipanje zaleđa gabionskog zida filtarskim zastorom od sitnog droblјenog kamenog agregata.
   - Ugradnja geotekstila TIP 500 u zaleđe gabionskog zida kao zaštita od ispiranja materijala.
   - Ugradnja pogodnog materijala u slojevima na mestima stabilizacije klizne ravni i sanaciji erodiranih delova na stazama.

Radovi na čišćenju akumulacije:
   - Čišćenje gabionskih pregrada od vučenog nanosa, koja podrazumeva iskop i odnošenje nataloženog materijala sa obe pregrade.
   - Čišćenje akumulacionog prostora retardacione pregrade na Zupskoj reci sa škarpiranjem kosina akumulacionog prostora.
   - Čišćenje akumulacionog prostora retardacione pregrade na Debeštičkoj reci sa škarpiranjem kosina akumulacionog prostora. Radi se, inače, o betonskoj brani sa akumulacijom za pravljenje veštačkog snega za potrebe skijališta, a brana je rađena 2011.godine po projektu firme Enkos doo. iz Beograda.

Na osnovu raspisanog Javnog poziva za ove radove od strane JP Skijališta Srbije, očekuje se da će se sa radovima odpočeti početkom oktobra meseca 2015. godine, a rok završetka je 30 dana.

 

Komentari