Vesti St.Moritz 2017 - Vožene trke superveleslaloma

St.Moritz 2017 - Vožene trke superveleslaloma

St. Moritz, SUI | 08.02.2017. | b92.net
stm 800a

Svetsko prvenstvo u švajcarskom St. Moricu odpočelo je takmičenjem u superveleslalomu. Prvo su startovale dama, a neočekivanu pobedu je odnela austrijanka Nikol Šmidhofer.

U muškoj trci pobedio je Kanadski skijaš Erik Gej. Srpski skijaš Marko Stevović zauzeo je 45. mesto sa 7,55 sekundi zaostatka, dok Marko Vukićević nije uspeo da završi trku. Ovo je prvi put da Srbija ima skijaše predstavnike na SP u brzim disciplinama.

07.02.2017. - Superveleslalom žene

U utorak je počelo Svetsko prvenstvo u skijanju u Sankt Moricu, a već na otvaranju takmičenja viđena je senzacija. Austrijanka Nikol Šmidhofer je neočekivano slavila u superveleslalomu, iako ove sezone u toj disciplini vladaju Lara Gut koja je stigla tek do bronze, srebrna Tina Vajrajter i Ilka Štuhec koja je najviše podbacila.

Šmidhofer je pre ove trke imala svega dva postolja u Svetkom kupu, obe u Kortini D'Ampeco, drugim mestom u superveleslalomu 2013, te trećim u spustu 2014.

Ove sezone je 27-godišnja skijašica iz Frizaha najbolji rezultat imala pre dve nedelje u Garmiš-Partenkirhenu četvrtim mestom u superveleslalomu.

Drugi put u nizu, a treći na poslednja četiri SP zlato u Super-G je pripalo Austriji, pre dve godine slavila je Ana Feninger, koja ovaj put nije stigla ni do cilja, a 2011. Elizaber Gergl. Između njuh se 2013. umešala slovenačka legenda Tina Maze.

Bez plasmana je ostala iz 2009. Amerikanka Lindzi Von, koja se nedavno vratila na stazu posle jednogodišnje pauze zbog povreda.

08.02.2017. - Superveleslalom muškarci

Kanadski skijaš Erik Gej osvojio je zlatnu medalju u superveleslalomu na Svetskom prvenstvu u Sankt Moricu. Gej je do druge zlatne medalje na šampionatima sveta u karijeri došao u vremenu od minut, 25 sekundi i 38 stotinki.

Tridesetpetogodišnji Kanađanin je trku završio ispred glavnog favorita Norvežanina Ćetila Jansruda, koji je zaostajao 45 stotinki, dok je bronzano odličje osvojio takoše Kanadjanin Manuel Ozborn-Paradi sa 51 stotinkom zaostatka.

Četvrto mesto sa 54 stotinke zaostatka zauzeo je Aleksander Amodt Kilde, a na petom mestu našao se Austrijanac Vinsent Krihmajr koji je bio 88 stotinki iza pobednika.

Prvu desetoricu kompletirali su Francuz Aleksis Pinturo, Nemac Andreas Sander, Švajcarac Karlos Janka, Italijan Dominik Paris i još jedan Austrijanac Hanes Rajhelt.

Komentari