Vesti St.Moritz 2017 - Nakon spusta naši skijaši nastupaju u alpskoj kombinaciji

St.Moritz 2017 - Nakon spusta naši skijaši nastupaju u alpskoj kombinaciji

St.Moritz, SUI | 13.02.2017. | Skijanje.rs
ms432 640

U ponedeljak 13. febriuara na programu je muška alpska kombinacija u kojoj će nastupati Marko Stevović i Marko Vukićević.

Iako je još uvek junior, Marku Stevoviću je ovo drugo učešće na Svetskim prvenstvima. Sa 17 godina je debitovao u Šladmingu 2013, da bi četiri godine kasnije u Sent Moricu vozio i brze i tehničke discipline, i napravio solidne rezultate u super veleslalomu i spustu, disciplinama kojima se tek nedavno ozbiljinje posvetio.

„Uslovi u super veleslalomu su bili jako zahtevni, s obzirom da je bila smanjena vidljivost. Takmičari su teško završavali vožnju, a sama staza, kao i postavka kapija su doveli do velikog broja ispadanja. Zauzeo sam 45. mesto i veoma sam zadovoljan plasmanom s obzirom da sam startovao kao 63. Iskustvo je neprocenjivo i upravo zato moja nesavršena vožnja ostaje ipak dragocena.“ objašnjava Stevović.

Puno su mu značili i treninzi i takmičenja koja je odradio u super veleslalomu i spustu, s obzirom da će upravo u spustu i slalomu nastupiti u alpskoj kombinaciji. „Staza je jako zahtevna prema konfiguraciji terena sa puno prelomnica i skokova i najstrmijim startom na svetu, pa je samim tim vrlo uzbudljiva za skijanje i atraktivna za gledanje. U pripremnom periodu sam trenirao tehničke discipline u kojima sam dobar, pa samim tim u alpskoj kombinaciji očekujem  svoj najbolji plasman.“

Iako je skijanje individualni sport za Marka je bitno imati ekipu, naročito zbog motivacije i takmičenja na treningu. Ekipa je mala ali odabrana, a ostaje žal što sa svojim kolegom Markom Vukićevićem nije imao priliku da više trenira brze discipline. „Zbog ograničenih finansijskih mogućnosti imali smo pripreme i takmičenja koja smo mogli da priuštimo, a ne ona koja su nam možda bila potrebnija.“ objašnjava Stevović.

Sent Moric mu se jako dopada, kao i činjenica da u samoj organizaciji učestvuje veliki broj ljudi i 1200 volontera. Zadovoljan je snežnim uslovima koji su odlični, kao i stazama koje su dobro pripremljene. Jedini problem vidi u tome što je smeštaj takmičara razbacan po okolnim mestima, pa se tako dragoceno vreme gubi u samom prevozu, kao i činjenici da jedno ovako takmičenje nema rešenje protiv magle i oblaka koji su vrlo često uzrok pomeranja i odlaganja trka. Na pitanje da prokomentariše atmosferu samog takmičenja Marko objašnjava da je publika odlična, vesela i brojna, ali da ipak posebna atmosfera vlada među takmičarima, i to je ono što se oseća.

Rezultati koje Marko Stevović postiže ove sezone su obećavajući i za svaku pohvalu, i nema sumnje da će ovaj talentovani momak u godinama koje dolaze napraviti dobre rezultate za srsko skijanje.
Muška alpska kombinacija je na programu danas. U 10h se vozi spust, a u 13h slalom.

     Za Ski portal Skijanje.rs is St. Moritza,   N. Janković    i    I. Marković 

 

Galerija slika

Komentari