Vesti Soelden - Ted Ligeti pobednik prvog veleslaloma sezone

Soelden - Ted Ligeti pobednik prvog veleslaloma sezone

Soelden | 28.10.2012. | b92
tedligetysoelden2012

Američki skijaš Ted Ligeti bio je ubedljivo najbolji na prvom takmičenju novog izdanja Svetskog kupa, veleslalomu u austrijskom Zeldenu. Aktuelni svetski šampion u toj disciplini je do 12. trijumfa u karijeri došao u vremenu od 2:36.02 minuta, sa skoro tri sekunde prednosti u odnosu na Italijana Manfreda Melga.

Njima dvojici se na podijumu pridružio branilac titule ukupnog pobednika elitnog takmičenja Marsel Hiršer. Posle prve vožnje prve trke nove sezone u vođstvu se našao Francuz Tomas Fanara, koji je imao četiri stotinke prednosti u odnosu na Ligetija, dok je Melg bio još 12 sekundi dalje. Hiršer je tada bio deveti, sa skoro jednom i po sekundom slabijim vremenom od Ligetija.

U nastavku, u izuzetno lošim uslovima zbog jakog snega, Hiršer je bio sjajan i uspeo je da se zadrži u vođstvu sve dok na red nije došao Melg. Iako je duž staze gubio vreme u odnosu na miljenika domaće publike, Italijan je, ipak, uspeo da ga nadmaši za 37 stotinki. Potom je sledio Ligeti koji je bez sumnje odskijao svoju najbolju trku posle dugo vremena, pošto je bio klasa za sebe i u cilju je imao dve sekunde i 75 stotinih prednosti u odnosu na Melga. Fanara se na kraju nije najbolje snašao u teškim uslovima i nijednog trenutka nije mogao da pripreti najboljoj trojici.

Francuz je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, 11 stotinki iza Hiršera, a iza njega su sledili Švajcarac Didije Defago, domaći skijaš Hanes Rajhelt, njegov sunarodnik Gotije de Teserije i još jedan Austrijanac Benjamin Rajh. Među prvih deset plasirali su se i Slovak Adam Žampa, koji je svojoj zemlji doneo prve bodove u Svetskom kupu u konkurenciji skijaša posle 20 godina, i Mats Olson iz Švedske.

Skijaški kup u Svetskom kupu nastavlja se slalomom u finskom Leviju 11. novembra.


Rezultati veleslaloma u Zeldenu:
1. Ted Ligeti (SAD) 2.36.02
2. Manfred Melg (Italija) + 2.75
3. Marsel Hiršer (Austrija) + 3.12
4. Tomas Fanara (Francuska) + 3.23
5. Didije Defago (Švajcarska) + 3.43
6. Hanes Rajhelt (Austrija) + 3.60
7. Gotijue de Teserije (Francuska) + 3.60
8. Benjamin Rajh (Austrija) + 3.73
9. Adam Žampa (Slovačka) + 3.81
10. Mats Olson (Švedska) + 4.00

 

Komentari