Vesti Soči, Rusija - Beat Fojc najbolji u spustu

Soči, Rusija - Beat Fojc najbolji u spustu

Soči | 11.02.2012. | b92
Beat Feuz11022011

Po prvi put u istoriji karavan Svetskog kupa u alpskom skijanju navratio je do Sočija. Na stazi„Roza Hutor”, na lokalitetu Krasnaja poljana na obroncima Kavkaza, koji se uzdižu iznad ruskog mondenskog letovališta čast da budu prvi koji će kročiti na buduću olimpijsku stazu imali su najbolji svetski skijaši i to specijalisti brzih disciplina.

Na jednoj od najinteresantnijih staza u kalendaru, koja zahteva veliko tehničko umeće slavio je Švajcarac Beat Fojc ispred senzacionalnog Kanađanina Bendžamina Tomsena, te Francuza Adrijana Teoa. Nagrade najboljima na svečanosti posle trke uručio je niko drugi do predsednik Ruske federacije Dmitrij Anatoljevič Medvjedjev.

Upravo Teo se ustalo u vođstvu posle starta, pošto je imao startni broj osam, a dok na red nisu došli favoriti, od skijaša koji su sledili najbliži mu je bio Austrijanac Joahim Puhner, dok je Karlo Janka iz Švajcarske bio između njih. Ipak, vrlo brzo na stazu je izašao Fojc, koji je maestralno odskijao na stazi gde će se za dve godine skijaši boriti za zlato na Olimpijskim igrama.

Iza Fojca sledili su njegov sunarodnik Didije Kuš, Austrijanac Klaus Krel i Bodi Miler iz Sjedinjenih Država, ali su oni, izgubili mnogo vremena u poslednjem delu staze. Razlog za to je što je staza nova i veoma naporna, pa je još pre cilja umor počeo da ih savladava. Najbolji od njih trojice bio je Miler, sa 61 stotinkom zaostatka, ali mu to nije bilo dovoljno da bi se popeo na podijum.

Za to se postarao odličan Tomsen, koji je napravio najveće iznenađenje dana. Kanađanin je još prošle nedelje u Šamoniju pokazao da na njega može ozbiljno da se računa, ali niko nije mislio da će tako brzo doći i do prvog podijuma u karijeri u Svetskom kupu. Amerikanac je tako pomeren na četvrto mesto, ispred Janke, Puhnera, Norvežanina Ćetila Jansruda i Krela. Prvu desetoricu kompletirali su austrijski skijaš Hanes Rajhelt i Didije Defago iz Švajcarske, dok je vodeći u Svetskom kupu Ivica Kostelić bio tek 29.

Kostelićeva prednost na čelu generalnog plasmana Svetskog kupa iznosi samo 50 bodova, pošto se Fojc probio na drugo mesto, pretekavši Austrijanca Marsela Hiršera.

Takmičenje u Sočiju nastavlja se u nedelju, za kada je zakazana superkombinacija. Skijašima je ovaj vikend, inače, jedina prilika da bar malo upoznaju staze na kojima će skijati na Igrama 2014.

Rezultati spusta u Sočiju:
1. Beat Fojc (Švajcarska) 2:14.10
2. Bendžamin Tomsen (Kanada) + 0.27
3. Adrijen Teo (Francuska) + 0.59
4. Bodi Miler (SAD) + 0.61
5. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.65
6. Joahim Puhner (Austrija) + 0.74
7. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.81
8. Klaus Krel (Austrija) + 0.90
9. Hanes Rajhelt (Austrija) + 1.11
10. Didije Defago (Švajcarska) + 1.14

Generalni plasman spusta:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 495
2. Klaus Krel (Austrija) 469
3. Beat Fojc (Švajcarska) 468
4. Bodi Miler (SAD) 383
5. Romed Bauman (Austrija) 336
6. Hanes Rajhelt (Austrija) 331

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 943
2. Beat Fojc (Švajcarska) 893
3. Marsel Hiršer (Austrija) 825
4. Didije Kuš (Švajcarska) 661
5. Aksel Lund Svindal (Norveška) 651
6. Bodi Miler (SAD) 612

Komentari