Vesti Soči 2014 - Put Olimpijske baklje najduži u istoriji olimpizma

Soči 2014 - Put Olimpijske baklje najduži u istoriji olimpizma

Sochi, RUS | 24.01.2013. | B92
baklja

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. predstavili su u ponedeljak olimpijsku baklju i najavili najdužu štafetu u istoriji.

Aluminijumska baklja visoka je 95 centimetara i teška nešto više od 800 grama, a sredina joj je crvena, što je tradicionalna boja ruskih sportista. Na ceremoniji su otkrivene i trenerke ruskih olimpijaca.

“Dizajn našeg tima zasnovan je na modelu žar-ptice, legendarnog bića iz ruske mitologije”, rekao je kreator Vladimir Pirojkov. Organizatori su naveli da je osnovni fokus baklje bezbednost, da bi se kontrolisao plamen u teškim uslovima i raznim iznenađenjima koje krije ruska zima.

“Put olimpijske baklje za Soči 2014. biće najduži u istoriji olimpizma. Plamen će posetiti najvišu rusku i evropsku planinu Elbrus, zatim Bajkalsko jezero i Severni pol. Nadamo se čak da će otići i u svemir”, rekao je predsednik Organizacionog odbora Dmitrij Černišenko.

Baklju će nositi 14.000 ljudi iz 83 opštine u 2.900 ruskih oblasti tokom štafete, koja počinje 7. oktobra, četiri meseca pre početka Igara, koje će trajati od 7. do 23. februara. Biće proizvedeno više od 14.000 baklji.

Organizacija Igara dodeljena je Sočiju 2007. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je veliku podršku celom projektu, a grad je prošao kroz mnoge procesa obnove i izgradnje objekata i transporta, uz investicije u iznosu od 14 milijardi evra.

---------------------------

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine u sredu 02.01.2013. su obeležili 400 dana do početka tog takmičenja. Za razliku od proslave 500 dana do Igara, kada je 12.000 volontera učestvovalo u nizu ceremonija u 17 gradova, ovoga puta je veliko slavlje izostalo.

Razlog za to je što su novogodišnji praznici u toku, ali verovatno i izveštaj ruskih ministara koji su priznali da je u početku pripreme Igara napravljen niz loših poteza po pitanju očuvanja životne sredine.

Iako je do početka Igara ostalo više od godinu dana, ruski mediji se već bave ceremonijom otvaranja. Prema informacijama koje su se do sada pojavile, Igre će otvoriti glumac koji će imati ulogu cara Petra Velikog, koji će komandovati flotom pet brodova u kojima će biti junaci najpopularnijih ruskih bajki.

Zimske olimpijske igre u Sočiju na programu su od 7. do 23. februara 2014. godine.

Komentari