Vesti Sochi 2014 - Vileta olimpijski šampion u superkombinaciji

Sochi 2014 - Vileta olimpijski šampion u superkombinaciji

| 15.02.2014. | b92.net
vileta

Švajcarski skijaš Sandro Vileta novi je olimpijski šampion u superkombinaciji, pošto je na Igrama u Sočiju osvojio zlato posle takmičenja u spustu i slalomu. Vileta, koji je u Svetskom kupu do sada ostvario samo jednu pobedu, do najvećeg uspeha u karijeri došao je u vremenu od 2:45.20 minuta.

Srebro je pripalo Hrvatu Ivici Kosteliću, sa 34 stotinke zaostatka, dok je treći bio Kristof Inerhofer iz Italije, sa za 47 stotinki lošijim vremenom od Vilete. Vileta je na taj način doneo drugo zlato Švajcarskoj u alpskom skijanju na Igrama u Sočiju, pošto je njegova sunarodnica Dominik Gisin podelila pobedu sa Slovenkom Tinom Maze u spustu.

Kostelić je, s druge strane, osvojio prvu medalju za Hrvatsku u Sočiju. Hrvatskom skijašu to je četvrta medalja na Olimpijskim igrama, i to četvrto srebro, a zanimljivo je da je tako odbranio drugu poziciju sa prethodnih Igara, u Torinu i Vankuveru. Kostelić je, takođe, osvojio i srebro u slalomu pre četiri godine. Inerhofer je jedini skijaš koji je došao do druge medalje u dosadašnjem delu takmičenja u Sočiju, pošto je prethodno bio drugi u spustu, iza Matijasa Majera iz Austrije.

Superkombinaciju u Sočiju obeležili su izuzetno teški uslovi, u kojima se favoriti nisu snašli i najbolji posle spusta gubili su mnogo vremena tokom slaloma. Skijaši koji su startovali među prvima u slalomu su tako bili u prednosti, pošto je staza bila potpuno uništena zbog toplog vremena u Sočiju, pa je pored gubitka vremena viđen i veliki broj padova. Norvežanin Ćetil Jansrud bio je vodeći posle prve vožnje, sa 11 stotinki prednosti u odnosu na Ondreja Banka iz Češke, dok je treći bio Austrijanac Matijas Majer, sa 37 stotih delova sekunde lošijim vremenom. Koliko je staza izmešala karte govori i podatak da je Vileta tada bio 14, sa više od jedne i po sekunde prednosti u odnosu na vodeće, a na kraju je trku završio sekund ispred Jansruda.

Najveće iznenađenje, pored trijumfa Vilete, sigurno je peto mesto slovačkog skijaša Adama Zampe, kojeg je sledio Amerikanac Bodi Miler, branilac titule iz Vankuvera. Bank je bio sedmi, ispred Švajcarca Karla Janke i Aksela Lunda Svindala iz Norveške, dok je prvu desetoricu kompletirao Hrvat Natko Zrnčić Dim.

Skijaše naredna trka očekuje u nedelju, kada je na programu superveleslalom, na kojem će učestvovati i srpski reprezentativac Marko Vukićević.

 

Komentari