Vesti Sochi 2014 - Olimpijska baklja u četvrtak putuje u svemir

Sochi 2014 - Olimpijska baklja u četvrtak putuje u svemir

Rusija | 05.11.2013. | b92.net
baklja u svemiru

Kategorije

Olimpijska baklja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju biće odneta ove nedelje u svemir, prvi put u istoriji Igara. Baklju će u četvrtak ujutro u orbitu oko zemlje poneti ruska posada, a predviđena je i "šetnja" van Međunarodne svemirske stanice. Posadu će činiti astronauti Rus Mihail Tjurin, Rik Mastrahio iz NASA i Japanac Koiči Vakata, a na raketi, koja će poleteti iz Bajkonura, biće istaknut amblem Igara u Sočiju.

Predviđeno je da baklju u otvoreni svemir u subotu iznesu ruski kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski. Baklja će u svemiru biti ukupno pet dana, pre nego što se vrati na zemlju sledećeg ponedeljka, kada astronauti Rus Fjodor Jurčikin, Karen Niberg iz NASA i Luka Parmitano iz Evropske svemirske agencije slete u Kazahstan. Iz sigurnosnih razloga, baklja neće goreti tokom svemirskog putovanja.

Olimpijska štafeta za ZOI u Sočiju koja je startovala 7. oktobra najduža je u istoriji Igara sa oko 65.000 kilometara puta koji treba da pređe.

Prošlog meseca, ruski nuklearni ledolomac poneo je baklju na Severni pol, a kasnije ovog meseca ona će zaroniti na dno Bajkalskog jezera, najdubljeg jezera na svetu. Igre u Sočiju biće održane od 7. do 23. februara 2014..

 

Komentari