Vesti Sochi 2014 - Objavljen profil slopestyle staze

Sochi 2014 - Objavljen profil slopestyle staze

| 22.08.2013. | freeskier.com
Feature1 1024x518

Međunarodns kijaška federacija FIS je 21.08.2013. objavila detalje o dizajnu i profilu slopestyle staze koja će da se koristi tokom Zimskih olimpijskih igara  Soči 2014.

Detalji staze su dugo očekivani kako od freestye ski tako i snowboard takmičara. Slopestyle će biti predstavljen po prvi put kao olimpijska disciplina tokom predstojećih ZOI u Sočiju. Takmičarski objekat, na kome će se održati 20 Freestyle Skiing i Snowboard  takmičenja, nalazi se u Rosa Khutor skijaskoj oblasti.

Ski i Snowboard slopestyle je disciplina na kojoj će se ocenjivati različiti, duž staze integrisani, elementi (rails-gelenderi, boxes-kutije, itd) i skokovi (tables, big-airs, itd).
Takmičari mogu proći stazom kroz dve ili više linija koje se mogu izabrati. Udaljenost između elementa treba da omogući lakši prelaz i bolje performanse. Idealna slopestyle staza treba da bude tehnički izazovna, sa širokim spektrom i karakteristika u različitim kombinacijama izvođenja.

Stazu u Rosa Khutoru je dizajnirao Anders Forsell, FIS Tehnički savetnik za Slopestile koji je kreirao i mnoge staze za FIS Svetski kup, zajedno sa koordinatorima FIS Freestile i Snowboard Svetskog prvenstva, Robertom Moresi i Davideom Cerato, ekspertima u ovoj oblasti koji rade u Organizacionom komitetu Sochi 2014. U tesnoj saradnji, oni su svaki mogući kvadratni metar prostora na stazi u Rosa Khutoru optižmalno iskoristili.

635 metar duga slopestyle staza u Rosa Khutoru poseduje tri skoka koji su jedan za drugim progresivno veći, čime takmičari imaju šansu da u dobrom zaletu napreve svoje najveće i najbolje skokove.

Pod rukovodstvom Forsella, stazu će se izgraditi u  Freestyle i Snowboard osoblje iz Rusije. Za izgradu različitih elemenata slopestyle staze angažovani su i međunarodni stručni rukovaoci ratracima sa iskustvom u ovoj oblasti.

Na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014 održaće se 10 Freestyle ski i 10 Snowboard takmičenja  koja će imati dva starta različito locirana sa zajedničkim ciljnim prostorom. Ukupno će biti 12 paralel takmičenja, četiri kros takmičenja kao i četiri Slopestyle takmičenja. Slopestyle i kros takmičenja će održati tokom osam različitih takmičarskih dana koristeći zajednički ciljni odnosno završni prostor slopestyle staze.

 

Galerija slika

Komentari