Vesti Sneg na Kopaoniku i Zlataru

Sneg na Kopaoniku i Zlataru

Zlatar, Kopaonik | 25.10.2018. | b92.net
kop sneg 24102018 as

Kategorije

       Foto: KiA apartman Kopaonik
U sredu 24. oktobra 2018 u večenjim satima društvene mreže obiluju fotografijama prvih snežnih padavina. Nije sasvim jasno gde je beli pokrivač najpre počeo da se formira. Prve pahulje večeras su pale na planinama Zlatar, Kopaonik. Snežni pokrivač počeo je da se stvara na Vlasini, ali i na Goliji.

Zlatar

Kiša koja je tokom dana padala u Zlatarskom kraju, oko 21h prešla je u sneg. Potpuno se zabeleo najveći vrh planine Golo brdo, na nadmorskoj visini od 1.627 metara.

Sneg pada i u samom srcu turističke zone Zlatar, u okolini Babića brda gde se nalazi hotelski kompleks. Ipak, prvi jesenji sneg obradovao je Zlatarce još krajem septembra.

Kako beleže hroničari, sneg na Zlataru nije padao jedino u julu mesecu. Pre 70 godina, prvi sneg pao je 19. avgusta što je najranija pojava belog pokricača u ovom kraju.



Kopaonik

Prizori web kamera sa Kopaonika su ove večeri obradovali mnoge skijaše i ljubitelje planine i zimskih sportova.

Sam datum prvog snežnog pokrivača zahvata širok spektar od kada postoje merenja na Kopaoniku. Beležen je od početka septembra pa do kraja novembra, navodi portal.

Prošle godine je, na primer, to bilo 22. septembra, pretprošle 5. oktobra, pre nje 23. septembra.

U proseku datum prvog snežnog pokrivača bi bio negde između 10. i 15. oktobra, dakle ovaj današnji sneg je malo zakasnio u odnosu na taj prosek.


Komentari