Vesti Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

| 11.07.2014. | Tanjug, kurir-info
vanesamej skijanje640

Četiri slovenačka zvaničnika suspendovana su jer su pomogli pop violinistkinji Vanesi Mej da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre u Sočiju, gde je zauzela ubedljivo poslednje mesto u konkurenciji 67 takmičarki.

Slavna violinistkinja takmičila se u Sočiju za Tajland pod imenom Vanesa Vanakom, koristeći prezime svog oca.

Vanesa je, da bi uopšte mogla da se kvalifikuje za Igre, morala da osvoji dovoljno bodova i to na zvaničim trkama u Švedskoj, Norveškoj, Sloveniji i Švajcarskoj.

Slovenačka skijaška asocijacija saopštila je da su pronađeni dokazi o nameštenim rezultatima na trci koja je održana u januaru. Predsednik Slovenačkog saveza Jurij Zurej rekao je da su se neregularnosti odnosile na falsifikate rezultata i plasmana. "Startna lista je uključivala osobu koja se nije ni takmičila, dok je osoba koja je pala u trci registrovana na visokom mestu u konačom plasmanu", rekao je Zurej.

On je istakao da Vanesa Mej možda nije ni znala o nameštanju njenih rezultata.

Tridesetpetogodišnja Mej, koja je rođena u Singapuru i odrasla u Velikoj Britaniji, rekla je posle trke u Sočiju da je "oduševljena" zbog učešća u trci koju je završila ukupnim vremenom 3:28,97 minuta, čak 50,1 sekundfu sporije od pobednice Slovenke Tine Maze.

Slovenacka asocijacija predložila je četiri godine suspenzije za svoje sudije koji su bili umešani u ovaj skandal, uključujući i predsednika Alpske komisije Vlada Makuča.

--------------------------------

Predhodne vesti o ostvarenoj Olmipijskoj normi:

Vanesa Mej skija u Sočiju

19.01.2014. - Poznata violinistkinja Vanesa Mej najverovatnije će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, pošto je uspela da obezbedi dovoljno bodova za nastup.

Mej, poznata po miksu klasične i moderne muzike na violini, aktivna je skijašica još od malih nogu, iako dolazi iz Tajlanda gde zimski sportovi nisu preterano popularni. Ona je odavno imala želju da se takmiči na Olimpijskim igrama, što bi sada moglo da postane stvarnost.

Mej se prethodnih dana takmičila na četiri trke u Sloveniji, gde je skupljala neophodne bodove za nastup u Sočiju. Države koje nemaju takmičare među 500 najboljih skijaša sveta, mogu da pošalju po jednog takmičara ukoliko on sakupi dovoljno bodova na raznim trkama.

Prema preliminarnim rezultatima Vanesa (35) je uspela da sakupi dovoljno bodova, pošto je čak učestvovala i na juniorskom šampionatu u Sloveniji, a rezultati će biti potvrđeni od strane Međunarodne skijaške federacije (FIS) tokom sledeće nedelje. Ona bi trebalo da se u Sočiju takmiči u slalomu ili veleslalomu.

Mej ima britanski pasoš ali naravno teško da bi mogla da računa na mesto u selekciji Velike Britanije. Ona će se zato takmičiti pod imenom Vanesa Vanakorn, što je prezime njenog oca koji ima državljanstvo Tajlanda.

              Izvor: www.sportskacentrala.com

 

Vanesa Mej na Olimpijadi

20.01.2014. - Violinistkinja Vanesa Mej skijaće za reprezentaciju Tajlanda na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Sočiju, prenose britanski mediji.

Mej, koja se skijanjem bavi od detinjstva, takmičila se tokom vikenda u Sloveniji pod očevim prezimenom Vanakorn. Ona je učestvovala u četiri trke u nameri da postigne normu za Igre u Sočiju. vanessa-mae

“Vanesa Mej se nezvanično kvalifikovala za Zimske olimpijske igre”, izjavio je slovenački skijaš Marko Rudolf, koji je blizak odboru koji organizuje trke.

Prema pravilima olimpijskih kvalifikacija, zemlje koje nemaju skijaša među 500 najboljih, mogu da pošalju jednog predstavnika da se takmiči u slalomu i veleslalomu, ali ako ispune druge kriterijume.

Tajland nema nijednog skijaša među 500 najboljih u alpskim disciplinama. Da bi izborila plasman na Igre, Mej je trebalo da osvoji manje od 140 bodova, pošto se skijaši boduju na osnovu svojih učinaka na obrnutoj skali, što manje bodova imaju, to su bolji.

“Izgleda da je uspela. To je bilo za dlaku, ali je uspela”, rekao je njen menadžer Žil Holand.

Na zvaničnom sajtu Svetske skijaške federacije (FIS) objavljeni su rezultati koji pokazuju da je Mej ispod učinka od 140 bodova, zahvaljujući dobroj vožnji u četiri veleslalomske trke tokom vikenda u Sloveniji.

FIS bi tek trebalo da potvrdi njen plasman na Zimske olimpijske igre, od 7. do 23. februara u Sočiju.

        Izvor: MONDO/Beta

 

Galerija slika

Komentari